recept
ZA PRIPREMU SLAVSKOG ŽITA VAŽNO JE DA ISPOŠTUJETE 2 PRAVILA: Ne znaju baš sve domaćice O ČEMU SE RADI
Rano ujutro, na dan krsne slave, domaćin ga odnosi u crkvu, gde ga sveštenik osvešta
Na svakoj slavskoj trpezi neophodno je slavsko žito. Evo na koji način da ga spremite da bude po ukusu svih ukućana i gostiju.
Važno je da ispoštujete dve stvari: da vrsta pšenice bude belija i da orah bude dobro očišćen.
Priprema:
Pšenicu očistiti od kamenčića i kukolja, sipati u šerpu ili lonac, preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati sve dok voda ne bude bistra, pa staviti da se kuva. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Potom žito sameljite u blenderu.
U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe (pre mešanja odvojiti malo mlevenih oraha i poneku lepu polutku za ukrašavanje) i malo šećera. Dodati vanilu, trun cimeta i morskog oraščića (preći par puta preko rendeta, jer ima intenzivan miris i ukus).
(Espreso / Lepa i Srećna)