paŽnja
OVA HRANA ĆE VAM SAČUVATI SRCE: Kada vidite o čemu se radi, NEĆETE JE IZOSTAVLJATI SA TRPEZE
Osim semenki, koje su odličan izvor proteina, ni ostatak bundeve nikako nije za bacanje. Blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, obiluje antioksidansima, a jača i kosti
Kada naiđe hladnije vreme, sasvim je prirodno da nam imunitet polako slabi. Ipak, postoje prirodni načini kako da ojačate vaše telo i pripremite ga za predstojeću zimu.
Sve što treba da uradite, jeste da određene namirnice uvrstite u vašu svakodnevnu ishranu.
Nutricionistkinja Jovana Vučelić otkriva koja hrana treba obavezno da se nađe na vašoj trpezi:
1. Jabuke i kruške
Ovo je period kada su kruške i jabuke u sezoni, a samim tim su sada i najsvežije. Obiluju vitaminima (C, K), antioksidansima i vlaknima, a poboljšavaju i rad digestivnog trakta.
2. Crvena paprika
Sezona pravljenja ajvara je uveliko prošla, ali srećom možemo uživati i u raznim drugim jelima od paprike. Bilo da je u salati ili kuvana. Paprika je bogata vitaminom C, sadrži i beta karoten, koji je dobar i za kožu, a i za oči.
3. Bundeva
Osim semenki, koje su odličan izvor proteina, ni ostatak bundeve nikako nije za bacanje. Blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, obiluje antioksidansima, a jača i kosti.
4. Zeleniš
Spanać, kelj, prokelj, brokoli, blitva - samo su neki od zeleniša koji bi obavezno trebalo da budu gosti na tvojoj jesenjoj trpezi. Osim što su sve ove namirnice niskokalorične, obiluju vitaminima, mineralima i vlaknima, što će obezbediti duži osećaj sitosti.
5. Nar
Još jedna voćka u nizu, koja obiluje vitaminom C, a koja je odlična za hladnije vreme koje predstoji. Saveznik u borbi protiv virusa, jača imunitet. Takođe smanjuje upalne procese i blagotvorno utiče na zdravlje srca.
6. Cvekla
Cvekla je poznata kao odličan izvor gvožđa, pa se često kombinuje sa namirnicama, koje sadrže vitamin C i tako pomaže u borbi protiv anemije. Osim toga je dobra i za jetru i bubrege, a smanjuje i upalne procese.
(Espreso)