ŠTO PRE U KUHINJU
IDEJA ZA BRZ I JEDNOSTAVAN RUČAK: Pikantna PALENTA sa KOBASICAMA, gotova OČAS POSLA (RECEPT)
Palenta se može poslužiti topla kao glavno jelo, a ohlađena i isečena na kocke je ukusno i dekorativno predjelo
Dok je vruća, ovako pripremljena palenta je savršeno glavno jelo, a ohlađena i isečena na kocke je ukusno i dekorativno slavsko predjelo.
Sastojci:
Neoplanta budimska kobasica - 300 g
paradajz pire - 250 ml
belo vino - 100 ml
palenta - 400 g
kačkavalj - 200 g
parmezan - 100 g
ulje - 50 ml
SO - 1/2 kašičice
biber - po ukusu
Kako pripremiti
Kobasice isecite na sitnije komade i pržite u tiganju na zagrejanom ulju. Dodajte paradajz pire i vino i još malo krčkajte da vino uvri. Sa strane izvadite dve kašike sosa. U šerpu sa provrelom i posoljenom vodom dodajte malo ulja i sipajte palentu neprekidno mešajući žicom. Posle par minuta kuvanja preručite polovinu palente u podmazanu vatrostalnu posudu. Preko rasporedite nadev sa kobasicama. odozgo narendajte kačkavalj i sve prekrijte drugom polovinom palente. Izravnajte špatulom i premažite sosom koji ste odvojili. Stavite u rernu i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Palenta se može poslužiti topla kao glavno jelo, a ohlađena i isečena na kocke je ukusno i dekorativno predjelo.
(Espreso / Super Recepti)