Sarma, Foto: Printscreen

NJAAAAM

PRAVA SRPSKA DOMAĆINSKA SARMA: Ključ je u 2 STVARI, odmah ćete je NAPRAVITI (RECEPT)

Tako sve dok ne utrošimo svu smesu

Objavljeno: 15.11.2021. 19:53h > 19:57h

Nema ko je ne voli.

Sastojci:

Kiseli kupus - dve glavice

Mešano melevno meso - 700gr

Pirinač - 150gr

Aleva paprika - 1 kašika

Mast - 2 do 3 kašike

Biber - 1/2 kašičice

Crni luk - 3 glavice

Beli luk - 1 glavica

So - po ukusu

Suvi biljni začin - 1 kašika

Rebra suva domaća - 500gr

Slanine suve domaće - 200gr

Kako pripremiti

Kiseli kupus odvojiti list od glavice iseći žilu po dužini ako je ima na listu. Na masti u srednjoj šerpi iseckati crni beli i luk pa dinstati oko 10 minuta, dodati mešano meso i dinstati jos 10 minuta dodajemo postepeno seckanu slaninucu i sve zacine sem pirinča. Dinstamo nekih 5 minuta dobro da se ukus sjedini pa dodamo pirinač opran i očišćen promesamo i ostavimo da se malo prohladi. Svaki list kupusa punimo sa po jednom kašikom nadeva zamotamo u sarmu i ređamo u pleh koji smo predhodno namazali masću i oblozili listom dva kupusa. Tako sve dok ne utrošimo svu smesu. Preko i između dodamo suva rebra prekrijemo listom kupusa sipamo vodu u šerpu u kojoj se dinstalo meso pa to prelijemo u pekač preko sarme. Poklopimo pekač njegovim poklopcem stavimo u rernu na 200c nekih 2h da se lepo krčka sarmica. Sluziti toplo.

(Espreso / Super recepti)