paŽnja
OVAKVA HRANA TREBA DA SE NAĐE U JEDNOM TANJIRU: Nutricionista objasnio zašto je toliko VAŽNA, JASNO JE KAO DAN
Nije na odmet znati...
Kada je reč o ishrani, svi manje više znamo šta je to što bi trebalo da unosimo kako bi bili zdravi.
Međutim, uvek su mnogi dolazili u nedoumicu šta zapravo treba da se nađe na jednom tanjiru, kako bi se okarakterisao kao "zdrav obrok".
Nutricionistkinja Marija Đurković otkrila je šta podrazumeva izbalansiran obrok i šta bi on sve trebalo da sadrži:
Korak 1:
Neka vam fokus bude na povrću - pola tanjira napunite njima.
Korak 2:
Hrana bogata proteinima treba da zauzme četvrtinu vašeg tanjira.
Korak 3:
Preostalu četvrtinu tanjira iskoristite za ugljene hidrate bogate vlaknima.
Korak 4:
Na kraju se potrudite da dodate i zdrave masti: par kapi maslinovog ulja u salati, neka kriška avokada, kašičica semenki lana ili par maslina.
Da ne bi bilo zabune, nutricionistkinja je otkrila i koje su to namirnice na koje bi trebalo da se fokusirate:
Ugljeni hidrati: integralni pirinač, hleb, testenina, ovas, kinoa, krompir, batat, sočivo...
Proteini: riba, meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi, mahunarke (pasulj, grašak, leblebije...)
Masti: hladno ceđena ulja (maslinovo, kokosovo, susamovo, laneno...), masna riba, orašasti plodovi, semenke, avokado...
Mikronutrijenti: Vitamini i minerali koji se u najvećoj meri nalaze u povrću i voću.
(Espreso)