vodite računa
BUDITE OPREZNI SA UNOSOM VOĆA: Evo zašto treba IZBEGAVATI preveliku konzumaciju
Pola šolje suvog voća ima otprilike istu količinu prirodnog šećera kao jedna šolja svežeg voća
Mnogo hrane u sebi sadrži šećere.
A kada se radi o njihovoj konzumaciji, ono što je najvažnije jeste sa čim smo ih uneli u organizam.
Jer, hrana koja sama po sebi prirodno ne sadrži šećere, već su oni dodatni, kao, na primer, u sokovima ili kolačima, drugačije utiče na telo od hrane koja sadrži šećere, kao što je sveže voće.
Ovo je objasnila dijetetičarka, dr Rayanna Nguyen, koja je specijalizovana za sportstku ishranu.
“Za što zdraviju ishranu treba ograničiti hranu sa dodatkom šećera i jesti barem dve porcije voća dnevno, i to onog koje sadrži samo prirodne šećere”, kaže Nguyen, jer organizmu prirodni šećeri iz voća ne škode, za razliku od namirnica u koje je šećer dodat.
Dijetetičarka je objasnila i da većina sprovedenih istraživanja pokazuje da ne jedemo dovoljno svežeg voća i povrća da bi šećer iz njih loše na nas delovao, ali da treba pripaziti kad konzumiramo prerađeno; osušeno ili konzervirano voće kojem se često šećeri i dodaju, pa obično takvo voće ima i najveću količinu šećera.
Sušeno voće Čak i bez dodatka šećera, pola šolje suvog voća ima otprilike istu količinu prirodnog šećera kao jedna šolja svežeg voća, zbog čega se preporučuje suvo voće na čijem pakovanju piše da je bez šećera.
“Osim šećera, na etiketi potražite zaslađivače, saharoze, glukoze, dekstroze, fruktoze, sirup, nektar, koncentrat soka, meda ili melase; sve je to najbolje izbegavati u sušenom voću”, kaže Nguyen.
Konzervirano voće Konzervirano voće često dolazi u sirupu ili zaslađenom soku, kaže Nguyen, pa potražite konzerve bez dodatih šećera: jer porcija voća iz konzerve bez dodatog šećera otprilike odgovara porciji svežeg voća.
Neko sveže voće Čak ni ako imate dijabetes, ne treba da jedete samo voće sa malom količinom prirodnih šećera, kaže dijetetičarka koja umesto toga preporučuje uparivanje voća sa proteinima, što može da zaustavi rast šećera u krvi.
“Obzirom na to da smo svi biološki različiti i da imamo različite ciljeve i prehrambene navike, posavetujete se sa dijetetičarom ako mislite da ipak trebate da birate voće u zavisnosti od toga koliko šećera sadrži.”
Voće sa visokom količinom šećera:
Grožđe Šoljica grožđa ima oko 16 grama šećera.
Trešnje (slatka sorta) Trešnje imaju 13 grama šećera na 100 grama, pa jedna šoljica trešanja ima oko 17 grama šećera.
Mango Mango sadrži 14 grama šećera na 100 grama, što znači da šoljica sadrži 23 grama šećera.
Šipak Šipak ima 14 grama šećera na 100 grama, pa ćete sa šoljicom šipka uneti 23 grama šećera.
Banane Banane imaju 12 grama šećera na 100 grama, pa jedna srednja banana ima oko 14 grama šećera.
Borovnice Na 100 grama imaju oko deset grama šećera, pa je u šolji borovnica malo manje od 15 grama šećera.
(Espreso / Večernji.hr)