SAVET
OD SAD VIŠE NEĆETE BACATI HRANU: Uz pomoć PROSTIH TRIKOVA namirnice će vam duže biti SVEŽE
Da ne biste bez potrebe bacali hranu pridržavajte se ovih saveta kako bi vam namirnice uvek bile sveže
Nebrojano puta se dešava da bacite neku hranu jer je od stajanja propala, hleb je postao tvrd kao kamen, a voće pocrnelo. Da se to više ne bi dešavalo poštujte nekoliko praktičnih saveta.
Ovo su situacije koje se gotovo svakodnevno dešavaju u domaćinstvu. Da ne biste bez potrebe bacali hranu pridržavajte se ovih saveta kako bi vam namirnice uvek bile sveže. A u tome vam mogu pomoći stvari koje sigurno imate u kuhinji.
Sveži začini
Višak začina možete sačuvati tako što ćete ih iseckati i staviti u staklenu teglicu, a zatim preliti maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.
Svež sir i pavlaka
Sveži sir i pakvlaku najbolje ćete sačuvati ako ih zajedno sa posudom u kojo se nalaze okrenete naopako i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma što usporava razmnožavanje bakterija.
Brašno, palenta i ovsene pahuljice
Ako želite da sačuvate brašno od sitnih insekata koji vole da borave u njemu, uzmite ljutu žvaku, umotajte je u foliju i stavite u kesu sa brašnom. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, ovsenih pahuljica i ostalih žitarica u kojim se mogu naći insekti.
Bobičasto voće
Bobice poput borovnica duže će vam trajati i biti sveže ako ih nakon kupovine isperete posebnom tečnošću. Dakle, u šoljicu stavite dve kašike sirćeta, isperite ih i stavite u frižider.
Hleb
Ako želite da vaš hleb ostane duže svež i mekan, i da se ne uhvati buđ, u kesicu zajedno sa hlebom ubacite list celera.
Jabuke
Ako ste isekli jabuku na komade i shvatili da ih nećete pojesti, stabite ihzajedno jednu uz drugu u krug pa ih pričvrstite gumicom, tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti stvaranje braon boje.
Suvo voće
Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.
Banana
Zamotajte vrh banana, koji ih drži na okupu, providnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu da se kvare. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.
(Espreso / Kurir)