Ilustracija, Foto: Rina.rs

odmah olovku u ruke

OVO JE NAJBOLJA PITA SA JUGA SRBIJE: Vranjanci se KUNU u nju, EVO U ČEMU JE NJENA TAJNA

Postoji jelo zvano samsa ili samosa, koje je rasprostranjeno u srednjoj Aziji i Indiji, ali osim sličnog naziva nema ništa sa vranjskom samsom

Objavljeno: 12.11.2021. 12:24h

Nastala je u Vranju i karakteristična je za taj grad i okolinu.

Samsa se predstavlja na mnogim sajmovima turizma i zadnjih godina postoji inicijativa da se jelo brendira kao jedinstveno vranjsko jelo. Za samsu se kaže često da je prazna pita, a priprema se tako što se razvučene kore bez ikakvog dodatka uviju se ili poređaju u malu ili veliku ili porcelansku tepsiju. Po volji, prilikom ređanja premazuju se, ali se ne stavlja nikakav dodatak ili začin. Prazna pita se pre pečenja reže na komade, a posle se prelije kiselim mlekom ili kajmakom u koji je dodat tucani beli luk sa malo soli.

Postoji jelo zvano samsa ili samosa, koje je rasprostranjeno u srednjoj Aziji i Indiji, ali osim sličnog naziva nema ništa sa vranjskom samsom.

Sastojci

1kg brašna

kašičica suvog kvasca

2 kašičice šećera

1 kašičica soli

400 ml tople vode

Za preliv

400 gr pavlake

3-4 češnja belog luka

prstohvat soli

mast oko 300 gr za pskanje kora

(Espreso/ Naj žena)