neizbežna na trpezama
RUSKA SALATA BEZ OVOG SASTOJKA JE JEDNO VELIKO NIŠTA: Originalniji recept nigde nećete naći
Bez ove salate teško je zamisliti bilo koju slavsku trpezu, a mnogi ne znaju da ona nosi jednu tajnu
Slava, Nova godina, Božić, a često i Vaskrs su praznici koji su skoro nezamislivi bez ruske salate kao glavnog "ukrasa" svake svečarske trpeze na našim prostorima.
Verovatno da su domaćice ubeđene da je njihov recept za ovu salatu pravi, ali mnoge, posebno mlađe, ne znaju da postoji mala kulinarska tajna koja ovu salatu čini originalnom.
Većina današnjih domaćica za nju koristi šunku, a one starije i iskusnije znaju da dobre i prave ruske salate nema bez pilećeg belog mesa. Još jedan trik kod spremanja ovog jela jeste da nikako ne koristite gotovo, zamrznuto povrće ako hoćete ukusnu i dobru salatu, jer ono upije dosta vode prilikom kuvanja, pa će salata biti prilično "vodenasta". Isecite sveže povrće, krompir, šargarepu i grašak koji jedino možete koristiti zaleđen, ako nemate sveži.
Za ovu salatu možete da koristite kupovni majonez, ali je svakako najbolja kada je spremite sa onim koji ste sami napravili.
Sastojci:
1 veće pileće grudi (400 gr)
4 jaja
200 gr graška
3 veće šargarepe
4 veća krompira
10 komada kiselih krastavaca ili mala tegla kornišona
400 gr majoneza
100 gr šunke (po želji)
soli po ukusu
Sastojci za domaći majonez:
1 jaje
1 kašika sirćeta
1 kašika senfa
500 ml ulja
Priprema:
Banda razbojnika pretukla oca pred detetom: Šutirali ga, vadili nož - čeljade sve gledalo
Šargarepu i krompir oljuštite i skuvajte ih, kao i belo meso i grašak. Skuvajte jaja. Povrće ocedite od viška vode, pa šargarepu i krompir iseckajte sitno. Isecite i belo meso sitnije.
Kisele krastavce takođe iseckajte na sitne kockice, kao i jaja. Sve pomešajte u dubljoj posudi i posolite po ukusu. Po želji dodajte i 100 gr šunke iseckane na kockice.
Ukoliko pravite domaći majonez mikserom unutite jaje, dodajte sirće, senf i postepeno sipajte ulje dok mutite sve dok ne dobijete kompaktnu smesu.
U povrće i meso sipajte majonez i sve dobro pomešajte da se lepo sjedini. Ostavite u frižider da se dobro ohladi i vaša salata je spremna za serviranje.
Prijatno!
(Espreso)