SARME
POTRAGA ZA SAVRŠENIM SARMAMA JE GOTOVA: Samo pratite OVAJ jednostavan recept
Sarme kojim nema mane!
Od kiselog kupusa mogu da se naprave razna jela, ali ono što Srbi najviše vole jesu sarme. Tradicionalno jelo koje se pravi od kupusa i mlevenog mesa se služi i za ručak, ali i na svečanim trpezama, kao što su slavska ili novogodišnja.
Sastojci:
12 većih listova kupusa 1 kg mlevenog mesa 100 g pirinča 1 glavice crnog luka so, biber, suvi začin suva rebra
Za zapršku:
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno seckan luk, dodajte meso i začinite. Kada je meso gotovo dodajte pirinač i pržite još 5 minuta. Ako želite dodajte i seckanu slaninu. Umotajte sarme u listove kupusa, tako što ćete list staviti na ruku, preko kašiku ili dve mesa (u zavisnosti koliki su listovi), a zatim preklopite sa jedne i druge strane i urolajte. Radite tako dok ne utrošite sastojke.
Sarmu ređajte u šerpu i nalijte vodom. Kada se skuvaju, napravite zapršku tako što ćete na masti propržiti brašno i začinsku papriku i dodati vodu iz sarme (ili sa česme ako vam je lakše). Zatim sipajte zapršku u sarme i kuvajte još 10-ak minuta.
Napomena: Malo proprerite listove kupusa vodom, da ne budu previše slani.
Bonus video:
(Espreso/Stvar Ukusa)