Ilustracija, Foto: Profimedia

SARME

POTRAGA ZA SAVRŠENIM SARMAMA JE GOTOVA: Samo pratite OVAJ jednostavan recept

Sarme kojim nema mane!

Objavljeno: 09.11.2021. 18:38h > 18:41h

Od kiselog kupusa mogu da se naprave razna jela, ali ono što Srbi najviše vole jesu sarme. Tradicionalno jelo koje se pravi od kupusa i mlevenog mesa se služi i za ručak, ali i na svečanim trpezama, kao što su slavska ili novogodišnja.

Sastojci:

12 većih listova kupusa 1 kg mlevenog mesa 100 g pirinča 1 glavice crnog luka so, biber, suvi začin suva rebra

Za zapršku:

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno seckan luk, dodajte meso i začinite. Kada je meso gotovo dodajte pirinač i pržite još 5 minuta. Ako želite dodajte i seckanu slaninu. Umotajte sarme u listove kupusa, tako što ćete list staviti na ruku, preko kašiku ili dve mesa (u zavisnosti koliki su listovi), a zatim preklopite sa jedne i druge strane i urolajte. Radite tako dok ne utrošite sastojke.

Sarmu ređajte u šerpu i nalijte vodom. Kada se skuvaju, napravite zapršku tako što ćete na masti propržiti brašno i začinsku papriku i dodati vodu iz sarme (ili sa česme ako vam je lakše). Zatim sipajte zapršku u sarme i kuvajte još 10-ak minuta.

Napomena: Malo proprerite listove kupusa vodom, da ne budu previše slani.

Bonus video:

(Espreso/Stvar Ukusa)