Foto: Printscreen/Youtube/Domaći recepti

OBRATITE PAŽNJU

SVAKA SLAVA IH TREBA: NI POSNA NI MRSNA ne mogu proći bez NJIH, GOSTI jedva čekaju da ih IZNESETE

Nestaće sa stola za tren oka

Objavljeno: 09.11.2021. 16:29h

Neizostavni deo svake slave, bilo da je posna ili mrsna, jesu oblande. To je kolač koji se gotovo uvek pravi za ovakve prilike. Recepti za oblande su jednostavni, a kolač je ukusan, to je jedan od glavnih razloga zašto je toliko popularan.

Postoje razne vrste oblandi, odnosno popunjavaju se sa različitim filom – čokoladnim, karamel, limunom, voćnim punjenjem. Fil uvek možete prilagoditi svom ukusu.

Pripremili smo par recepata kako se prave oblande. Svaki recept je prilično jednostvan, te se u njima mogu oprobati i potpuni početnici u kuhinji. Pa da počnemo…

Oblande sa karamelom – recepti

Kada su u pitanju oblande, recepti sa karamelom su najstariji, jer su se pravili davno pre raznih drugih filova. Karamel krem se kuva 2 sata na tihoj vatri, a za to vreme možete pripremati drugu mrsnu hranu za slavu.

Kako se karamel preliv sastoji od mleka i šećera, on ne može biti posan, te se pravi za mrsne slave. No, ukoliko želite, možete probati sa sojinim mlekom ili nekim drugim biljnim i posnim margarinom, nikako sa puterom.

Evo šta će vam sve biti potrebno za ovaj recept:

– 1,2 litre mleka,

– 800 grama šećera,

– 200 grama margarina,

– 5 listova oblandi.

Priprema: Uzmite veći lonac i u njega dodajte mleko i šećer. Lonac treba da bude veliki iako u njega ide samo nešto više od litre mleka, kako mleko ne bi iskipelo i napravilo fleke po šporetu.

Kuvajte mleko i šećer na malo jačoj vatri dok ne provri i krene da se zgušnjava, smanjujte vatru i ostavite da se kuva na tihoj vatri oko dva sata. U početku često mešajte kako se šećer ne bi zalepio za dno šerpe, a posle s vremena na vreme kako biste proverili da li je dobra gustina fila.

Gustina treba da bude taman tolika da se fil dobro razmaže, a da nije tečan. Sklonite šerpu sa ringle i počnite sa mazanjem.

Fil mažete po hrapavoj strani oblande i mažite ga između svake oblande, dakle četiri puta za pet oblandi. Umotajte oblande u pamučnu krpu, prekrijte odozdo plehom za pečenje i na njega stavite nešto teško, kao na primer, knjige.

Kad su u pitanju oblande, recepti jesu jednostavni ali može duže vremena trajati dok ih napravite. Ostavite oblande da odstoje par sati, može i preko noći.

Sutradan isecite okrajke oblandi, kako bi imale ravne ivice, a nakon toga ovaj kolač secite po želji, na pravougaonike, romboide. Na slavama se često služe uz razne druge kolače na stolu.

(Espreso)