OBRATITE PAŽNJU
SVAKA SLAVA IH TREBA: NI POSNA NI MRSNA ne mogu proći bez NJIH, GOSTI jedva čekaju da ih IZNESETE
Nestaće sa stola za tren oka
Neizostavni deo svake slave, bilo da je posna ili mrsna, jesu oblande. To je kolač koji se gotovo uvek pravi za ovakve prilike. Recepti za oblande su jednostavni, a kolač je ukusan, to je jedan od glavnih razloga zašto je toliko popularan.
Postoje razne vrste oblandi, odnosno popunjavaju se sa različitim filom – čokoladnim, karamel, limunom, voćnim punjenjem. Fil uvek možete prilagoditi svom ukusu.
Pripremili smo par recepata kako se prave oblande. Svaki recept je prilično jednostvan, te se u njima mogu oprobati i potpuni početnici u kuhinji. Pa da počnemo…
Oblande sa karamelom – recepti
Kada su u pitanju oblande, recepti sa karamelom su najstariji, jer su se pravili davno pre raznih drugih filova. Karamel krem se kuva 2 sata na tihoj vatri, a za to vreme možete pripremati drugu mrsnu hranu za slavu.
Kako se karamel preliv sastoji od mleka i šećera, on ne može biti posan, te se pravi za mrsne slave. No, ukoliko želite, možete probati sa sojinim mlekom ili nekim drugim biljnim i posnim margarinom, nikako sa puterom.
Evo šta će vam sve biti potrebno za ovaj recept:
– 1,2 litre mleka,
– 800 grama šećera,
– 200 grama margarina,
– 5 listova oblandi.
Priprema: Uzmite veći lonac i u njega dodajte mleko i šećer. Lonac treba da bude veliki iako u njega ide samo nešto više od litre mleka, kako mleko ne bi iskipelo i napravilo fleke po šporetu.
Kuvajte mleko i šećer na malo jačoj vatri dok ne provri i krene da se zgušnjava, smanjujte vatru i ostavite da se kuva na tihoj vatri oko dva sata. U početku često mešajte kako se šećer ne bi zalepio za dno šerpe, a posle s vremena na vreme kako biste proverili da li je dobra gustina fila.
Gustina treba da bude taman tolika da se fil dobro razmaže, a da nije tečan. Sklonite šerpu sa ringle i počnite sa mazanjem.
Fil mažete po hrapavoj strani oblande i mažite ga između svake oblande, dakle četiri puta za pet oblandi. Umotajte oblande u pamučnu krpu, prekrijte odozdo plehom za pečenje i na njega stavite nešto teško, kao na primer, knjige.
Kad su u pitanju oblande, recepti jesu jednostavni ali može duže vremena trajati dok ih napravite. Ostavite oblande da odstoje par sati, može i preko noći.
Sutradan isecite okrajke oblandi, kako bi imale ravne ivice, a nakon toga ovaj kolač secite po želji, na pravougaonike, romboide. Na slavama se često služe uz razne druge kolače na stolu.
(Espreso)