espreso
ESPRESO NIJE SAMO PORTAL! Evo nekoliko ČINJENICA o poznatom napitku
Čisti espreso generiiše tek mali dio prihoda većini kafića (oko 1-3% ukupnih narudžbi) međutim on je glavni sastojak pića na bazi mleka kao što su kafa s mlekom i kapućino
Pravi zaljubljenik u kafu sigurno vam može satima pričati o svojoj omiljenoj vrsti espresa i njegovom ukusu, ali ako ga zaista naručite u svom omiljenom kafiću verovatno ćete dobiti minijaturnu šoljicu tečnosti čudnog izgleda, mirisa i ukusa.
Čak će i veliki ljubitelji espresa priznati da ponekad može biti groznog ukusa, međutim loša reputacija ovog pića posledica je nedovoljnog razumevanja i od strane kupaca i od strane profesionalaca. U nastavku pročitajte nekoliko činjenica o espresu koje će razrešiti najčešća pogrešna shvatanja i pomoći vam u odluci o naručivanju kada se sledeći put nađete u kafiću.
Kada je izumljen prioritet je bila brzina pripreme
Vreme pripreme zavisi o aparatu kao i vrsti kave, ali većina šoljca espresa pripremi se za manje od 30 sekundi.
Ne postoji pravilo o tome kakav mora biti ukus
Izraz espreso zapravo se odnosi na opšti način pripreme kafe, a to znači da postoji velik raspon različitih varijacija kada govorimo o ukusu.
Espreso možete napraviti od bilo koje vrste kave
Pržionice kafe obično razviju zaštitnu mešavinu kafe koju (prema njihovoj preporuci) treba koristiti u aparatu za espreso, međutim ni jedna vrsta kafe zapravo nije “zabranjena”. Ponekad kafići nude nekoliko vrsta espresa kako bi naglasili različite ukuse (na pr. jedan s čokoladnom notom a drugi s voćnom), no uglavnom nećete pronaći više od dvije-tri opcije budući da različite vrste kafe zahtevaju različite načine prženja.
Dobro promešajte pre konzumacije
Ponekad ćete u šoljici espresa videti kremu, koja se stvara kada se ulja iz kafe (pod pritiskom) spoje s vrućom vodom. Teško je reći je li krema znak dobre ili loše pripreme, ali budući da je gotovo uvek gorka obavezno promešajte pre konzumacije.
Iako nije nužno, većina ljudi espreso pije brzo
Neki konobari reći će vam da imate tačno 15 sekundi pre nego espreso postane ustajao, međutim nije nužno popiti ga odmah nakon pripreme. Ako je prevruć zapravo nećete ni osetiti njegov pun ukus stoga slobodno pričekajte da se najpre malo ohladi.
Espreso nije popularna narudžba, ali je popularan sastojak
Čisti espreso generiiše tek mali dio prihoda većini kafića (oko 1-3% ukupnih narudžbi) međutim on je glavni sastojak pića na bazi mleka kao što su kafa s mlekom i kapućino. Sladak ukus mleka može prekriti loš ukus kafe.
Kada ste poslednji put popili espreso u kafiću? Podelite u komentarima.
Bonus video:
(Espreso/Finirecepti.net.hr)