KESTENJE
DR VOJA PERIŠIĆ O KESTENJU: Dobro obratite pažnju šta je IMAO DA KAŽE
Zbog manje količine masti, Perišić daje prednost kestenu u odnosu na orah, lešnik i badem iako su i ovi orašasti plodovi zdravi i bogati omega 3 mastima
Kesten pire, kuvan ili pečen kesten - neki su od znakova da je jesen odavno stigla.
Često se kaže da kesten leči 13 vrsta bolesti, iako naravno, ne treba da se koristi umesto lekova.
Ipak, u pitanju je plod koji ima antikancerogeno dejstvo, čuva srce i bubrege, čisti krv, poboljšava rad nervnog sistema, izbacuje suvišnu vodu iz organizma, pun je magnezijuma, vitamina C i K i folne kiseline.
Osim toga, kesten jača naš imunitet i što je mnogima važno, ne goji i nema gluten.
Gastroenterolog dr Vojislav Perišić je istakao da bi žene trebalo da piju čaj odnosno zaprravo lincuru od divljeg kestena zbog otpornosti krvnih sudova. Preporučuje dve, tri čašice dnevno.
"1 gram kestena - 1 kalorija. To nije ništa. Dakle, 100 grama kestena - 100 kalorija", rekao je Perišić osvrćući se na to da kesten nema mnogo kalorija.
Zbog manje količine masti, Perišić daje prednost kestenu u odnosu na orah, lešnik i badem iako su i ovi orašasti plodovi zdravi i bogati omega 3 mastima.
U gostovanju, dr Perišić se osvrnuo i na benefite konzumiranja mušmula i da su između ostalog dobre za probavu.
Bonus video:
(Espreso/TV Prva)