IDEJA ZA RUČAK
KREMASTI PILAV U VINU: Popularno jelo na malo drugačiji način (RECEPT)
Ovakva receprtura daće pilavu poseban ukus, i kremastu teksturu
Ukoliko ste ljubitelj klasičnih, tradicionalnih jela, a volite da malo "začinite" stvari, predlažemo vam da napravite pilav, ali na malo drugačiji način.
Ovakva receprtura daće pilavu poseban ukus, i kremastu teksturu.
Sastojci:
1 kg pilećih karabataka, odkošćenih 1 glavica crnog luka, sitno iseckana 3 čena belog luka, izrendanih 500 g šampinjona 70 ml belog vina 125 grama kisele pavlake 65 ml pavlake za kuvanje šolja pirinča okruglog zrna (oko 200 grama) začini po želji: pileća kocka za supu, so, biber, mlevena paprika, ljuta paprika, peršun, mirođija
Priprema:
Pileće meso iseckati na sitne kockice, pa propržiti na par kapi ulja nekoliko minuta da porumeni sa svih strana. Potom mesu dodati crni i beli luk, i pržiti još koji minut, pa sve preručiti u pleh za pečenje.
Na masnoći koja je ostala nakon mesa i luka, propržiti šampinjone iseckane na listiće.
Nemojte dodavati ulje, niti vodu, jer šampinjoni tokom prženja ispuštavu svoj sok.
U tiganj sipati belo vino i izgrebati drvenom varjačom sve sa dna i kuvati na jačoj temperaturi dok se vino ne ukuva i ostane samo jedna kašika tečnosti.
Potom dodati pavlaku za kuvanje, kiselu pavlaku, pileću kocku supe razmućenu u šolji vode i začine, i mešati dok se sve lepo ne sjedini i ne provri.
U pleh za pečenje dodati skuvani pirinač i preliti sa pripremljenim sosom.
Izmešati sve sastojke i prekriti pleh aluminijumskom folijom. Pilav peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Nakon pola sata ukloniti aluminijumsku foliju, i ostaviti još deset minuta da se pilav lepo zapeče.
(Espreso/Magazin.novosti)