donosimo
SLAVA U SRBIJI SE NE MOŽE ZAMISLITI BEZ NJEGA: Niko mu ne može odoleti, a SAMO OVAKO se ispravno pravi (RECEPT)
Precizan i detaljan recept, po kome će i oni koji nisu vični u kuhinji dobiti više nego dobar rezultat
Ruske kape ili šubare su kolač kojem zbog kombinacije kokosa i čokolade skoro niko ne može da odoli. Nekada su se bake i mame utrkivale koja će pripremiti lepše šubare i na taj način upotpuniti tacnu sa kolačima za porodična slavlja.
Reč je o starom, tradicionalnom receptu, bez koga su slave u Srbiji nezamislive, a neretko se pripremaju i kao poslastica za vikend. Donosimo vam precizan i detaljan recept, po kome će i oni koji nisu vični u kuhinji dobiti više nego dobar rezultat.
Sastojci za biskvit:
6 jaja
8 kašika šećera
200 gr brašna
3 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
1 dl vode
100 ml ulja
Za fil:
500 ml mleka
2 kašike brašna
3 kašike gustina
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
150 gr bele čokolade
200 gr putera
70 gr kokosa za valjanje šubara
Za glazuru:
100 gr crne čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
U šerpu sipajte polovinu mleka i stavite da se greje. U ostatak mleka dodajte brašno, gustin, šećer i vanilin šećer.
Kada mleko provri, dodajte smesu sa brašnom i skuvajte gusti fil.
Sklonite sa vatre i u vrući fil dodajte belu čokoladu i izmešajte da se sjedini. Fil pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temepraturi.
Dok se fil hladi, pripremite biskvit.
Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Dodajte žumanca, pa sve sjedinite miskerom, a potom dodajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, ulje i vodu, pa sve umešajte žicom, kako bi masa ostala prozračna.
Pleh u kom ćete peći obložite papirom za pečenje, pa preručite smesu i pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni.
Ohlađen biskvit čašom ili okruglim kalupom isecite na što više krugova.
Svaki krug biskvita poprečno isecite nožem.
Ohlađeni fil umutite mikserom, pa mu postepeno dodajte puter sve vreme muteći.
Ohladite ga u frižideru da se stegne toliko da njime možete lako da mažete biskvit.
Na jedan krug stavite punu kašičicu fila, preklopite sa drugim krugom, pa bočne strane premažite filom i uvaljajte u kokos.
Čokoladu sa uljem otopite na pari, pa na svaki kolač sipajte po jednu kašičicu čokolade i pažljivo rasporedite do ivica.
Gotove šubare stavite u posudu sa poklopcem i držite ih u frižideru do služenja.
(Espreso)