probajte!
3 VRHUNSKA NAČINA DA ISKORISTITE OVAJ ZAČIN! Čisti telo od toksina, oporavlja ORGANIZAM
Kurkuma je začin za koji brojna istraživanja pokazuju da povoljno utiče na zdravlje - donosimo vam 3 recepta u kojima je ovaj začin glavna zvezda!
Kurkuma je vekovima vodeća biljka u ajurvedskoj medicni i predstavlja mnogo više od aromatičnog začina. Čudesan koren koji nam je priroda podarila koristi se za detoksikaciju, jačanje imuniteta, sadrži vitamine i minerale, čisti krv iima antiinflamatorna, odnosno protivupalna svojstva.
Takođe, kurkuma prema istraživanjima pozitivno deluje na opšti balans u telu, utiče povoljno na mentalno zdravlje i poboljšava zdravlje creva. Na našim prostorima kurkuma se najčešće koristi u prahu kao dodatak jelima, ali je mnogi koriste u receptu za zlatno mleko i za pripremu lekovite tinkture.
Otkrivamo vam još 3 sjajna i jednostavna načina na koja možete iskoristiti kurkumu u ishrani:
1) Napitak od kurkume
Pomešajte sok od pola limuna, 1/4 kašičice kurkume u prahu, prstohvat morske soli i 350ml vode. Sve promešajte i konzumirajte pre obroka.
2) Supa od kurkume
U 1l organskog bujona od povrća dodajte 1 ravnu čkašičicu kurkume. Kuvajte oko 15 minuta, pa dodajte malo crnog bibera i peršuna. Poslužite i uživajte u intezivnom ukusu punog zdravlja.
3) Smuti od kurkume
U blender sipajte 2 kašike ljuspica kokosa, smrznuti mango ili ananas (1 ipo šolja), pola šolje bademovog ili kokosovog mleka, 1 kašičicu kurkume u prahu, 1 kašičicu čia semenki i prstohvat crnog bibera. Mutite sve sastojke dok ne dobijete jedinstvenu smesu i uživajte u slatkom napitku punom hranljivih sastojaka.
Pored ovih recepata, možete napraviti poznati lek od kurkume i meda koji se uzima svakog jutra kao prirodan antibiotik. Kurkuma nije samo čarobni prah zdravlja, već i lepote, pa od nje prema tradicionalnoj indijskoj recepturi možete napraviti masku za kosu, masku za lice i piling.
(Espreso)