PROBAJTE
KAKO DA NAPRAVITE TRADICIONALNU CRNOGORSKU CICVARU: Ključ je u 1 VRSTI SIRA (RECEPT)
Tradicionalna crnogorska cicvara se sprema od kukuruznog brašna, kajmaka i sira i, kada je gotova, sve pršti od kalorija, ali kada probate ovaj specijalitet, zaboravićete na dijetu
Cicvara je tradicionalno crnogorsko jelo i ako ste nekada bili u severnim krajevima Crne Gore, verovatno ste negde uspeli da pronađete cicvaru napravljenu po izvornom receptu. Cicvara, kažu iskusne domaćice koje su recept preuzele od svojih baka, mora da pliva u masnoći.
Ako ste gurman i volite da eksperimentišete sa ukusima, probaćete i cicvaru sa medom!
Tradicionalna crnogorska cicvara se sprema od kukuruznog brašna, kajmaka i sira i, kada je gotova, sve pršti od kalorija, ali kada probate ovaj specijalitet, zaboravićete na dijetu!
Cicvara je, u vreme kada se radilo u polju i oko stoke, išlo za ovcama i kozama, trebalo da obezbedi energiju i snagu za težak rad tokom celog dana.
Potrebni sastojci
500 g punomasnog sira
2 dcl mleka
2 dcl vode
kukuruznog brašna po potrebi
200 g kajmaka starog
soli po ukusu
PRIRPREMA
U šerpu najpre sipamo vodu i mleko i stavimo na šporet da se zagreju. Za to vreme dobro izmrvimo sir i stavimo ga u vruće mleko i vodu da se kuvaju zajedno. Stari sirevi i skorup, po mogućnosti iz mješine, mnogo su bolji za pripremu jer daju specifičan jači ukus.
Nakon ključanja masi dodajemo kukuruzno brašno i mešamo sve vrieme da se ne stvore grudvice.
Kada se masa ujednači dodajemo i kajmak i kuvamo sve to još desetak minuta, uz neprekidno mešanje.
Kažu da je tajna prave crnogorske cicvare u neprestanom i dugom mešanju.
Prijatno!
(Espreso / Dijaspora News)