Cicvara, Foto: Pruntscreen/Youtube/ Televizija Galaksija 32

PROBAJTE

KAKO DA NAPRAVITE TRADICIONALNU CRNOGORSKU CICVARU: Ključ je u 1 VRSTI SIRA (RECEPT)

Tradicionalna crnogorska cicvara se sprema od kukuruznog brašna, kajmaka i sira i, kada je gotova, sve pršti od kalorija, ali kada probate ovaj specijalitet, zaboravićete na dijetu

Objavljeno: 27.10.2021. 21:44h > 21:48h

Cicvara je tradicionalno crnogorsko jelo i ako ste nekada bili u severnim krajevima Crne Gore, verovatno ste negde uspeli da pronađete cicvaru napravljenu po izvornom receptu. Cicvara, kažu iskusne domaćice koje su recept preuzele od svojih baka, mora da pliva u masnoći.

Ako ste gurman i volite da eksperimentišete sa ukusima, probaćete i cicvaru sa medom!

Tradicionalna crnogorska cicvara se sprema od kukuruznog brašna, kajmaka i sira i, kada je gotova, sve pršti od kalorija, ali kada probate ovaj specijalitet, zaboravićete na dijetu!

Cicvara je, u vreme kada se radilo u polju i oko stoke, išlo za ovcama i kozama, trebalo da obezbedi energiju i snagu za težak rad tokom celog dana.

Potrebni sastojci

500 g punomasnog sira

2 dcl mleka

2 dcl vode

kukuruznog brašna po potrebi

200 g kajmaka starog

soli po ukusu

PRIRPREMA

U šerpu najpre sipamo vodu i mleko i stavimo na šporet da se zagreju. Za to vreme dobro izmrvimo sir i stavimo ga u vruće mleko i vodu da se kuvaju zajedno. Stari sirevi i skorup, po mogućnosti iz mješine, mnogo su bolji za pripremu jer daju specifičan jači ukus.

Nakon ključanja masi dodajemo kukuruzno brašno i mešamo sve vrieme da se ne stvore grudvice.

Kada se masa ujednači dodajemo i kajmak i kuvamo sve to još desetak minuta, uz neprekidno mešanje.

Kažu da je tajna prave crnogorske cicvare u neprestanom i dugom mešanju.

Prijatno!

(Espreso / Dijaspora News)