Hrana, ilustracija, Foto: Privatna arhiva

ISHRANA

UKOLIKO IMATE KANDIDU, NA OVU HRANU ODMAH ZABORAVITE! Ukoliko to ne uradite, dugo ćete se MUČITI sa njom

Veoma slatko voće (groždje, lubenica, dinja i mango), suvo voće, zaslađeni voćni sokovi, voće sa konzervansom);

Objavljeno: 27.10.2021. 08:09h

Kandida je jako uporna gljivica koja može da napravi dosta problema, a kao prva mera u "borbi" navodi se dijeta za kandidu.

Dijeta za kandidu na prvom mestu podrazumeva – izbacivanje šećera iz ishrane. Poboljšanje uvođenjem pravilne ishrane nastaje već posle nekoliko nedelja, ali je neophodno nastaviti sa dijetom makar dva meseca, a hranu koja je izbegavana uvoditi postepeno, piše Stetoskop.info i daje listu zabranjenih namirnica u tom periodu.

Zabranjene namirnice

Veoma slatko voće (groždje, lubenica, dinja i mango), suvo voće, zaslađeni voćni sokovi, voće sa konzervansom);

Namirnice od belog brašna (beli hleb i pecivo, torte, kolače, biskvite, testenine), beli pirinač i oljušteni krompir;

Hrana koja sadrži gljivice kao pekarski i pivski kvasac, pekarske proizvode sa kvascem, zrele sireve i budjave sireve;

Pečurke;

Kikiriki;

Sirće, majonez, senf, dresing za salatu, kečap, soja umak, kiseli krastavci i ukiseljeni proizvodi;

Alkohol;

Izbegavati antibiotike i lekove na bazi kortizona (ako je moguće) za vreme dijetoterapije.

Dozvoljene namirnice

1-2 sveže voćke koje ne spadaju u grupu veoma slakog voća;

Namirnice od brašna od celog zrna pšenice, u umerenoj količini, se može unositi, takođe krompir sa ljuskom, smeđi ili integralni pirinač, integralne testenine (ima ih u prodavnicama zdrave hrane i većim supermarketima) i integralna peciva;

Mlečni proizvodi, osim ukoliko postoji alergija na njih. Jogurt i acidofilni napici imaju prednost nad mlekom i sirevima;

Esencijalna ulja, posebno omega-3 kiselina ( riblja ulja, morske ribe: losos, skuša, tunjevina u ulju, sardine u ulju, itd.). Ukoliko se navedene namirnice ne koriste dovoljno, treba uzeti suplemente tj. omega 3 kiseline u vidu kapsula.

Meso: piletina, teletina, svinjetina, guska, patka, govedina, divljač, jagnjetina, zečetina…

Povrće: brokoli, patlidžan, tikvice, peršun, prokelj, celer, mahunarke, kupus, krastavac, šargarepa (isključivo kuvana), spanać, rukola, kelj, rotkvica, karfiol, špargla, raštan i dr…

Orašasti plodovi, semenke i jezgrasto voće: golica, lešnici, bademi, semenke suncokreta, susam, indijski orah, orasi, brazilski orasi

Tečnosti: voda, blagi biljni čajevi, kafa bez kofeina, limunada bez šećera. Kafa i jaki čajevi u minimalnim količinama.

Korisni dodaci ishrani

Lactobacillus Acidophilus (npr. Probiotik capsule ), 1 do 2 dnevno posle doručka ( i posle večere) svakog dana, najmanje 6 meseci;

Laneno seme i ulje noćurka 1 kafena kašičica ili 3 kapsule, dva puta dnevno;

Vitamin A i vitamin C;

Beli luk: u vodi kapi ili tableta;

Cink i magnezijum npr. šumeća tableta jednom dnevno.

Bonus video:

(Espreso)