zimnica
PIKATNE PAPRIČICE U SIRU: Tradicionalni recept bez greške, sjajan predlog za PREUKUSNU ZIMNICU
Ovo je recept za nekoliko tegli pikantnih papričica sa sirom
Ovo je vreme kada se u svakoj kući priprema zimnica, makar i u malim količinama.
Ukoliko nemate potrebe za velikim količinama zimnice, ovo je recept za nekoliko tegli pikantnih papričica sa sirom koji ukusom ostavlja bez teksta, ali i izgledom u teglicama.
Sastojci:
1 kilogramljutih okruglih, crvenih papričica
2 veće kriške punomasnog sira
10 zrna bibera
listići sveže mirođije
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog ruzmarina
listići bosiljka
ulje
Sastojci za presolac:
1 litar vode
1 decilitar sirćeta 9%
50 grama soli
50 grama šećera
Priprema:
Papričice očistiti od drškica i semena, oprati i dobro ocediti. LJute su pa koristiti rukavice. Staviti da provri 1 litar vode, 50 grama soli, 50 grama šećera. Na kraju dodati 1 decilitar sirćeta i ostaviti da se ohladi.
Očišćene papričice preliti sa hladnim presolcem i da tako odstoje celu noć, papričice treba da su potopljene u presolac.
Sir isitniti dodati po želji seckane sveže mirodjije, origano, ruzmarin. Paprike ocediti od presolca, malom kašičicom puniti sa sirom, ređati u tegle, izmedju paprika staviti par zrna bibera i par listića bosiljka.
Napunjene teglice naliti sa maslinovim ili suncokretovim uljem. Zatvoriti teglice i pasterizovati u vodi od kad proključa 15 minuta i ostaviti da se ohladi tako u vodi.
Prilikom pasterizacije će se tečnost u tegli zamutiti ali posle par dana će se izbistriti po receptu Sanje Tubić, "food" blogerke.
Pasterizacija
Za pasterizaciju na dno šerpe, zavisi veličina koliko treba da nam stane tegli, staviti krpu, poredjati zatorene tegle sa papričicama, naliti vode 1 prst ispod zatvarača i kuvati od kad provri 15 minuta, isključiti šporet i tako ostaviti sve da se hladi.
(Espreso/Kurir)