UMERENE KOLIČINE
ČVARCI SU ZDRAVIJI OD ČIPSA, ALI IMA 1 CAKA! Budite vrlo OPREZNI
Čvarci se izrađuju kuvanjem masnog svinjskog tkiva i slanine
Cene čvaraka ove godine ostavljaju u čudu sve one koji odluče da ih pazare. Cena ide i do 2.000 dinara, a oni koji ih prave kažu da je toliko visoka jer je velika potražnja, a manje svinja.
Čvarci se izrađuju kuvanjem masnog svinjskog tkiva i slanine. Tokom kuvanja mast se topi i cedi, a tkivo se prži i suši.
Nutritivno gledano, u 100 grama čvaraka ima 524 kalorije, 40 grama masti i 40,8 grama proteina.
- Kod odabira čvaraka za konzumaciju treba birati one koji nisu pretamni jer to znači da su zagoreli, kao i one koji nisu presoljeni, ali to zavisi o individualnom ukusu. Treba imati na umu da je to pržena svinjska masnoća, pa kao takva ne sadrži druge nutritivne vrednosti. To je delikates i treba se tretirati tako, što znači da može biti deo uravnotežene prehrane ako se konzumira u malim količinama - ističe nutricionista Karmen Matković Melki.
On objašnjava kako je odabir čvaraka kao grickalice svakako bolji od industrijskih čipseva i sličnih namirnica, ali nije nešto što bi preporučila za svakodnevni jelovnik.
- Problem s čvarcima je količina masti i soli, a oba sastojka deluju negativno na naše zdravlje - istakla je ona.
(Espreso)