recept
OMLET SA KROMPIROM - NIJE NEMOGUĆE: Sve sastojke već imate u svom domu (RECEPT)
Na umerenoj vatri zagrejte preostalo maslinovo ulje, pa dodajte krompir sa jajima i pratite kako se peče po obodu
Omlet sa krompirom je ukusno, sočno i izdašno jelo se često nalazi na trpezi Španaca, i to uglavnom u vidu lagane večere. Podjednako je ukusan i topao i hladan. Ukoliko ste gurman, ovaj obrok možete obogatiti dodatkom nekog ljutkastog umaka, hrskavog hleba i osvežavajuće salate.
Sastojci:
6-7 oljuštenih krompira
1 crni luk, iseckan na sitno
½ kašike soli
1 ½ do 2 šolje maslinovog ulja, za prženje
5 jaja
Priprema:
Za početak, isijecite krompir prvo na polovine, a zatim na kriške debljine oko 3 mm. U činiji pomešajte crni luk i krompir, pospite solju i dobro promešajte.
Zagrejte ulje u većem teflonskom tiganju i to na umerenoj temperaturi, pa prespite povrće i ravnomerno ga rasporedite. Kada je prompir ispržen, lagano ga izvadite iz tiganja.
U zasebnoj činiji umutite jaja, pa prelijte prohlađen krompir. Ostavite da smesa odstoji pet minuta, a zatim ponovo pripremite tiganj. Na umerenoj vatri zagrejte preostalo maslinovo ulje, pa dodajte krompir sa jajima i pratite kako se peče po obodu. Kada primetite da se sa donje strane uhvatila korica, pažljivo okrenite omlet, bez obzira što je unutrašnjost i dalje tečna.
Ostavite omlet da se zapeče sa druge strane 3 do 4 minuta, pa isključite šporet, ali ostavite na ringli dodatna 2 minuta. Nakon toga, izvadite omlet na tanjir za serviranje, isijecite na 6 ili 8 parčadi.
(Espreso/Vijesti)