pažnja
PASULJ MNOGIMA UZROKUJE NADUTOST: Ne brinite, postoji rešenje, potrebna vam je samo 1 BILJKA
Ova biljka, od koje se sprema i čaj, bila sveža ili suva, poznat je saveznik dobrog varenja a evo kako uklanja gasove i nadutost
Pasulj je jedna od omiljenih namirnica u Srbiji, i retke su porodice koje često na trpezi nemaju "čorbast" pasulj, prebranac ili neki drugi ukusni specijalitet od ovog skromnog, a hranljivog sastojka.
Ali, pasulj mnogima smeta, odnosno izaziva probleme s varenjem. Nadimanje i gasovi su toliko česti nakon tanjira pasulja, da su čak i predmet viceva i šala u našem narodu.
Narodni travar Momčilo Antonijević objasnio je da bi problemi sa stomakom nakon ukusnog pasulja mogli da se reše na dva načina. U oba je glavna "zvezda" - nana!
Ova biljka, od koje se sprema i čaj, bila sveža ili suva, poznat je saveznik dobrog varenja a evo kako uklanja gasove i nadutost.
- Velika je šteta što se nana ne koristi više, i to pravilno, kod nas u kuhinji - rekao je Antonijević na RTS-u.
- U pasulj i kupus, koji su teško svarljivi i nadimaju dodaje se nana da bi se to sprečilo. Tu treba nanu dodati na samom kraju, a ne na početku, ako se dugo kuva ne dobijate ništa. Dakle nanu dodajte na samom kraju kuvanja - rekao je on.
Nana je veoma aromatična biljka, pa je moguće da će malo promeniti ukus jela, ali i za to postoji rešenje. Ako ne želite da se odreknete ukusa pasulja, nakon jela popijte čaj.
- Nana može da promeni ukus jela, pa bih zato uvek savetovao da spremite pasulj tradicionalno, a onda popijte jak čaj posle obroka - rekao je on.
(Espreso/RTS/Mondo)