salate
KREĆE SEZONA SLAVA! Ovo su recepti za 5 najbržih, a PREUKUSNIH SALATA
Ukusne su i spremaju se lako, samo pratite sledeće recepte
Iako su, priznaćete svi, ruska salata i mimoza dve omiljene praznične salate na srpskim trpezama, njihova dugotrajna priprema zadaje glavobolju mnogim domaćicama. U toku pripreme glavnog jela i raznih sitnih kolača za svečare, treba umeti uštedeti vreme. A i novac. Stoga smo za vas izdvojili 5 fenomenalnih salata za čiju pripremu vam treba oko 15 minuta, a ukus je izvanredan!
Karfiol salata
1 glavica karfiola 3 kuvana jajeta kisela pavlaka ulje šećer sirće so mirođija po želji
Karfiol očistiti, podeliti na cvetove, pa obariti u slanoj vodi. Dobro ga ocediti i staviti u činiju. U dublju posudu staviti ulje, so, sirće, malo šećera i pavlaku, sve dobro izmešati i preliti karfiol. Iseckati barena jaja i promešati. Odgore po želji ukrasiti mirođijom. Brza salata sa šunkom i sirom
400 grama sira 6 kašika kisele pavlake 300 grama šunke 4 kisela krastavčića 1 veza peršuna
Iseckati šunku, krastavčiće i peršun. Pomešati sir i pavlaku, pa izgnječiti da se dobije kompaktna masa. Dodati naseckane sastojke pa promešati.
Brza salata sa šunkom i sirom
400 grama sira 6 kašika kisele pavlake 300 grama šunke 4 kisela krastavčića 1 veza peršuna
Iseckati šunku, krastavčiće i peršun. Pomešati sir i pavlaku, pa izgnječiti da se dobije kompaktna masa. Dodati naseckane sastojke pa promešati.
Pileća salata sa kikirikijem
350 g pilećeg filea 200 g kisele pavlake 150 g majoneza 100 g pečenog kikirikija 100 g susama 1 kašičica senfa 4-5 kiselih krastavčića Prvo obarite piletinu i iseckajte na kockice kad se prohladi. Susam na suvo propržite par minuta da blago porumeni, ali ne previše da ne postane gorak. Kikiriki u blenderu usitnite, a krastavčiće sitno iseckajte. Sve sastojke sjadinite. Ako niste uzeli pečeni slani kikiriki onda posolite. Ako je kikiriki slan, onda dodajte malo soli po ukusu.
Brza salata sa kačkavaljem
100 grama susama, 250 grama praške šunke ili salame po želji 200 grama kačkavalja, 1 čaša kisele pavlake od 400 grama Propržite susam, presuti ga u činiju, dodati mu narendani kačkavalj, narendanu šunku i sve to izmešati sa pavlakom.
Salata sa kukuruzom šećercem
2 jajeta 200 grama kikirikija 200 grama majoneza 200 grama kisele pavlake 400g kukuruza šećerca 50 grama susama
Jaja obariti, belanca iseckati, a žumanca izmrviti. Susam kratko propržiti dok ne dobije braon – zlatnu boju i ostaviti da se prohladi. Kikiriki sitno iseckati. U velikoj činiji sjediniti sve sastojke i začiniti.
Bonus video:
(Espreso/Opanak)