jačanje imuniteta
VITAMIN A: Ovo su 4 namirnice koje najbrže nadoknađuju njegov nedostatak
Bez obzira na to volite li ih kuvane ili sirove, šargarepa je odličan izvor ovog vitamina
Vitamin A je vitamin rastvorljiv u mastima koji je deo mnogih funkcija našeg organizma. Znamo da kada želimo da jačamo imunitet trudimo se da pojačamo unošenje vitamina C, ali da li znamo šta je sa vitaminom A?
Šta je tačno vitamin A?
Prvo što nam padne na pamet je njegovo blagotvorno dejstvo na vid, ali takođe utiče na rast i razvoj, pomaže u održavanju zdravih kostiju i kože i pomaže u podršci imunološkom sistemu. Hrana bogata vitaminom A
Vitamin A je prirodno prisutan u mnogim namirnicama, a dodaje se i u namirnice poput mleka, nemlečnih napitaka i žitarica. U ishrani postoje dve vrste vitamina A, jedan iz životinjskih izvora i jedan iz biljaka. Životinjski izvori - meso, živina, riba i mlečni proizvodi - pružaju aktivni oblik, prethodno formirani vitamin A, koji telo može odmah da iskoristi. Biljni izvori obezbeđuju provitamin A koji telo pretvara u aktivni oblik vitamina A, piše Real Simple.
Beta-karoten je najčešći oblik provitamina A koji se nalazi u voću i povrću, a đeluje i kao antioksidans za zaštitu ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slatki krompir
Slatki krompir je jedan od najvećih izvora vitamina A. Takođe, sadrži vlakna i druge vitamine i minerale. Šargarepa
Šargarepa je poznata po vitaminu A. Bez obzira na to volite li ih kuvane ili sirove, šargarepa je odličan izvor ovog vitamina.
Jaja su hrana bogata hranljivim materijama i dobar su izvor proteina. Trebalo bi da jedemo celo jaje da bismo dobili vitamin A, koji se nalazi u žumancetu. Zeleniš
Dok nam narančasta hrana prvo pada na pamet kada govorimo o vitaminu A, tamno lisnato zelenilo je takođe odličan izvor. Zelje, spanać, kelj i blitva pružiće vam zdrav obrok pun ovog vitamina.
(Espreso/Novosti)