Ilustracija, Foto: Profimedia

recept

SVI ZNATE DA JE CVEKLA DOBRA ZA ZDRAVLJE: Možete je iskoristiti na 5 sjajnih načina (RECEPT)

Za razliku od ostalog povrća, sadrži i značajnu količinu kobalta koji se preporučuje vegetarijancima

Objavljeno: 18.10.2021. 17:43h > 17:47h

Cvekla je, bez sumnje, jedno od najzdravijih povrća koje treba maksimalno da koristimo dok je sezona. Da li ćete jesti sveće kuvano cveklu ili onu iz salate koju ste spremili za zimnicu, nije bitno, važno je samo da ona bude deo vašeg jelovnika.

Od minerala sadrži gotovo sve, ali najzastupljeniji su kalijum, gvožđe, mangan, bakar, jod i sumpor. Što se tiče vitamina, sadrži vitamin B1, B2, folnu kiselinu, kao i vitamin C.

Za razliku od ostalog povrća, sadrži i značajnu količinu kobalta koji se preporučuje vegetarijancima, odnosno veganima koji ne jedu ni mleko, meso i mlečne proizvode, a kobalt je neophodan u sintezi vitamina B12.

Cvekla i sok od cvekle poznati su po brojnim pozitivnim efektima na ljudsko zdravlje, a ovo su neki od njih: dobra cirkulacija, snižavanje krvnog pritiska, kao i unapređenje sportskog učinka. Cveklu možete konzumirati presnu (rendana u salatama), ali se češće u ishrani upotrebljava kuvana ili ukiseljena (“turšija”) cvekla.

Zbog svih zdravstvenih prednosti ovog povrća, savet je da cveklu uvrstite u svoju ishranu i da je jedete u vidu salate uz svakodnevme obroke.

1. Salata od cvekle za dobro varenje i čiste krvne sudove

Potrebno: 1 sirova cvekla, 1 šargarepa, 3 čena belog luka, 100 g oraha, so, biber i maslinovo ulje.

Priprema: Cveklu i šargarepu izrendajte, dodajte sitno seckani beli luk i orahe, pa sve začinite uljem i jabukovim sirćetom po želji. Dodajte so i biber.

2. Salata od cvekle i kupusa za eleminisanje toksina

Potrebno: 1 cvekla, 200 g kupusa, 2 jabuke, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika limunovog soka. Dodajte začine i svež peršun.

Ova salata ima i drugi, popularni naziv “metla” jer uklanja toksine iz organizma. Osim toga, leči kožne probleme i loš zadah.

Priprema: Sve sastojke izrendajte pa ih pomešajte sa uljem i sokom od limuna. Dodajte so, biber i svež peršun.

3. Salata od cvekle i jabuke za kasnu večeru

Potrebno: 1 cvekla, 2 jabuke, 3 kašike soka limuna, 1 kašika meda.

Priprema: Cveklu i jabuku oljuštite i isecite na kockice. Dodajte limunov sok i kašiku meda. Sve izmešajte i uživajte u laganoj večeri.

4. Salata od cvekle i sira: gurmanski doživljaj

Potrebno: 1 cvekla, 150 g parmezana, 2 šargarepe, 3 čena belog luka, 50 ml pavlake, so i biber.

Priprema: Cveklu i šargarepu očistite pa izrendajte i dodajte sitno seckan beli luk. Sve prelijte pavlakom i parmezanom, dodajte začine i promešajte.

5. Salata od cvekle i jogurta: za savršenu kožu

Potrebno: 1 cvekla, 150 ml jogurta, 150 g suvih šljiva, 150 g oraha, 1 kašičica meda.

Priprema: Cveklu očistite i izrendajte, a suvo voće i orahe iseckajte na sitne komadiće. Zatim sve izmešajte i dodajte jogurt i med.

(Espreso/stil.kurir.rs/vitalikum.rs)