OBRATITE PAŽNJU
"LJUTIĆE SE VEGANI, ALI..." Doktor Voja objasnio kako treba da se hranimo kad zahladi
Dodaje da na energetski organizam meso ima specifično dinamično dejstvo, koje pružaju belančevine
Dr Vojislav Perišić, preporučio je šta bi trebalo da se konzumira u toku hladnijih dana, a takođe i objasnio kako belančevine deluju na organizam.
Ako ste pod stresom, kažu nam - jedite spanać, šargarepu, grašak, jabuke i kruške. Ako želite da skinete višak kilograma, izbegavajte jogurt, jedite više kuvanog povrća i variva, a može i malo mesa. Ali, retko pravimo razliku među namirnicama, po tome koja nas greje, a koja hladi.
Gastroenterolog, prof. dr Vojislav Perišić istakao je da konzumiranje mesa u hladnijim danima može da zagreje organizam. Dodaje da na energetski organizam meso ima specifično dinamično dejstvo, koje pružaju belančevine.
"Ljutiće se neki vegani, ali diže nam se energentski metabolizam za 15 odsto, znači naša mašina termogeneze je 15 puta viša, zato kada je hladno jedite meso i ugrejaće vas", reko je Preišić za TV Prva.
Same belančevine, kaže Perišić, dižu energetski metabolizam, telo je toplije i svaka ćelija bolje radi, termogeneza je u tom smislu onda i bolja. Savetovao je takođe da je bolje u toku pripreme hrane koristiti žutu mast, a ne ulje.
"Profir masnih kiselina koje su neaterogene ima žuta mast, a razlika je u tome šta životinje jedu, ako je na travi a nije na veštačkim proizvodima, onda je mast žuta, jer ima dosta beta karotena, mangulicina mast je žuta mast", rekao je gastroenterolog.
Za zimske dane, Perišić je proeporučio od čega sve treba da se sastoji jedan obrok.
" U ishranu treba uneti dosta belanlčevina sa malim specifičnim dimaičim dejstvom, dosta atioksidanasa, jer ćemo se trošiti mnogo i oslobađati radikale.Treba jesti krompir na primer, jer on ima mnogo antioksidanasa", rekao je on.
(Espreso / TV Prva)