Ilustracija, Foto: Profimedia

preporučuje nutricionistkinja

DA LI ZNATE KOJA BILJKA IMA IDENTIČAN UKUS KAO KAFA? Izuzetno je LEKOVITA, a njena CENA će vas odmah PRIVUĆI

Vrlo je jednostavno

Objavljeno: 15.10.2021. 11:40h > 12:51h

Baš kao kafa, napitak od ove biljke može da zadovolji vašu jutarnju potrebu, a ujedno uticati na rad metabolizma i podstaknuti mršavljenje. Pored toga može pozitivno i preventivno uticati na mnoge bolesti.

On može poslužiti kao zamena za kafu, a nikako ne treba zanemariti njegov celokupan uticaj na organizam.

Cikorija (lat. Cichorium intybus) višegodišnja je biljka poznata i pod nazivima radič, obična vodopija, plavulja, kažiput i konjska trava.

Za njena lekovita svojstva znali su još stari Grci, Rimljani i Egipćani, koji su je izuzetno cenili. Primenjivala se u lečenju žutice, bolesti jetre, gihta i reumatizma.

Iako se cikorija može jesti na salati ili kao dodatak različitim jelima, ona je najpoznatija kao napitak, tačnije kao zamena za kafu. Još u 19. veku Francuzi su počeli da je uzgajaju i piju kao dodatak kafi ili samostalno.

Zahvaljujući ukusu sličnom kafi i niskoj ceni, napitak od ove biljke postao je izuzetno popularan i proširio se širom sveta.

Ruska nutricionistkinja Tatjana Zaletova preporučuje cikoriju kao zamenu za kafu. Za one kojima je teško da se odjednom odreknu kafe, njena "psihološka zamena" je cikorija. U njoj nema kofeina, ali po ukusu i boji podseća na kafu.

- Obično se savetuje ljudima sa povišenim krvnim pritiskom da u potpunosti zamene kafu sa cikorijom, kao i ljudima sa osteoporozom ili koji imaju problem sa usvajanjem kalcijuma. Cikorija se preporučuje i ljudima koji imaju deficit vitamina ili imaju sindrom hroničnog umora, a već su zavisni od kofeina - rekla je Zaletova.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

foto: Profimedia

Inulin, jedna od sastavnih delova cikorije, smanjuje nivo LDL holesterola u krvi. Regulacijom holesterola smanjuje se rizik od srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska i srčanog i moždanog udara.

Pomaže kod probavnih smetnji

Osim što inulin pomaže kod regulacije holesterola, on je izuzetno važan i za probavu. Pomaže kod refluksa kiseline, žgaravice, zatvora i ostalih probavnih tegoba. Poboljšava crevnu peristaltiku i izlučivanje želudačnih sokova.

U časopisu "International Journal of Food Sciences and Nutrition" objavljen je podatak o uticaju cikorije na probavu. Nakon 28 dana svakodnevne konzumacije cikorije ispitanici su potvrdili da više nemaju problema sa zatvorom i da im je probava mnogo bolja.

Smanjuje stres

Poznato je da kafa kao kofeinski napitak povećava stres i lučenje kortizola.

Cikorija kao njena zdrava zamena, zahvaljujući likticinu, deluje sedativno, a to znači da smiruje telo i um. Njenom konzumacijom smanjićete stres, anksioznost, nemir i nesanicu.

Pomaže kod mršavljenja pa je izvrstan izbor za dijabetičare

Cikorija sadrži oligofruktozu i inulin, koji učestvuju u regulaciji grelina, hormona gladi. Regulacijom i smanjenjem količine tog hormona smanjuje se osećaj gladi i stalna potreba za hranom. Zahvaljujući oligofruktozi i inulinu, cikorija stvara osećaj sitosti i pomaže kod mršavljenja.

(Espreso)