imunitet
3 NAČINA DA POBOLJŠATE IMUNITET U JESEN: Nutricionisti savetuju - ovo voće možete da jedete BAŠ SVAKOG DANA
Među namirnicama koje mogu ojačati imunološki sistem na jesen, lekari izdvajaju jabuke jer sadrže antioksidans kvercetin, koji pomaže u borbi protiv virusa i bakterija
Od presudne važnosti za dobro stanje organizma je način života koji vodimo: da li dovoljno i kvalitetno spavamo, jesmo li fizički aktivni, koliko odolevamo stresu i, naravno, kvalitet namirnica koje unosimo u organizam. Nutricionisti savetuju da se pridržavamo ova tri pravila kako bismo imali jak imunitet.
Unosite manje šećera
Lekari tvrde da je prekomeran unos šećera uvek štetan, a posebno onda kada je sezona virusa i prehlada. Činjenica je da šećer negativno utiče na ravnotežu crevne mikroflore - ona je jedna od važnih prepreka prodiranju virusa i štetnih bakterija u organizam.
Unosite što više povrća
Doktori savetuju unos svežeg povrća: vitamin A, koji se nalazi u slatkom krompiru, šargarepi, pomaže belim krvnim zrncima da se bore protiv infekcija. Prednost treba dati povrću koje ne sadrži skrob: zelenoj salati, tikvicama, boraniji.... Ove namirnice su bogate vlaknima koja pomažu u održavanju zdravog imuniteta. Karfiol i kelj su takođe veoma važni u borbi protiv virusa.
Jedite jabuke svakog dana
Među namirnicama koje mogu ojačati imunološki sistem na jesen, lekari izdvajaju jabuke jer sadrže antioksidans kvercetin, koji pomaže u borbi protiv virusa i bakterija. Istraživanja su pokazala da kvercetin sadrži antiupalna, antialergijska, antivirusna, antikancerogena i antireumatska svojstva. Njegovo delovanje se sve više istražuje u kontekstu prevencije, ali i kao dodatna terapija u lečenju brojnih bolesti, poput dijabetesa, lupusa i raznih oblika kancera.
Bonus video:
(Espreso/Lepa i Srećna)