da li ste znali?
NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE SE PRAVE SA POVRĆEM: Većina ih radi, a samo 1 način kuvanje je ISPRAVAN
Dobro obratite pažnju...
Osim što je veoma bitno da birate zdrave namirnice, takođe je važno i kako ćete ih pripremati. Ukoliko ih spremate na pravi način, zadržaćete sve nutrijente, vitamine i minerale, pa će samim tim vaša hrana imati i veću korist.
Kada je u pitanju kuvanje povrća, mnogi ljudi, u želji da ga što brže pripreme, zapravo to rade pogrešno.
O čemu treba da vodite računa:
Ne kupujte ga u količini koju ne možete pojesti za par dana.
U frižideru ga možete čuvati 2-3 dana, a nakon toga počinje da gubi svoje nutrijente.
Vodite računa o vremenu kuvanja povrća. Neće svakom trebati isto.
Ne usitnjavajte ga previše, jer i tako gubi vitamine. Celovito je bolje od blendiranog.
Posuda u kojoj se kuva, treba da bude poklopljena, a temperatura što niža.
Dva pravila za kuvanje povrća:
1. Sve što raste pod zemljom (krompir, šargarepa, cvekla...) spušta se u hladnu vodu i kuva se polako i duže.
To je zato što korenasto povrće sadrži više skroba, zbog čega je potrebno više vremena da toplota prodre u njegovo središte. Kada započnemo kuvanje u hladnoj vodi, spoljašnji slojevi se postepeno zagrevaju i time uspemo da sačuvamo sve ono vredno u njemu - vitamine i minerale.
2. Sve što raste iznad zemlje (spanać, blitva, brokoli, karfiol...) spušta se u ključalu vodu i kuva vrlo kratko.
To je zato što povrće koje raste iznad zemlje, naročito zeleno, ima nežne listove i sitan plod, pa mu je potrebno vrlo malo vremena da se termički obradi i sačuva što više vitamina i minerala - navodi nutricionistkinja Marija Đurković.
(Espreso)