NE DOPADA MU SE IDEJA
"PRVO IDE EUFORIJA, PA ISCRPLJENOST": Poznati gastroenterolog otkriva loše strane AUTOFAGIJE!
Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić, upitan da prokomentariše ovakve teorije, imao je samo dve reči!
Autofagija je popularna već pet godina u svetu, i ovaj režim ishrane, po tvrdnji nekih nutricionista, može blagotvorno da deluje ne samo na kilažu već i na zdravlje.
Sistem po kojem osam sati jedemo, pa narednih 16 ništa ne "stavimo u usta" osim vode, nije lak i primenljiv na svakoga. Ponegde postoje i saveti da bi ovakvu ishranu trebalo odvesti i korak dalje, odnosno po čitavih par dana ne jesti ništa, već unositi samo vodu.
Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić, upitan da prokomentariše ovakve teorije, imao je samo dve reči.
"Malo morgen", rekao je popularni doktor Voja, a onda objasnio zašto se protivi.
"Ja sam i živeo u Japanu, četiri godine, imao sam tamo strašne napade gladi. Organizam mora biti naviknut na pola sit, pola gladan. Konkretno, da ste vi pola dana siti a pola gladni. Nema govora da se ne jede ukupno 16 sati. Tada trošimo glikogen iz mišića. Možda smo u početku euforični ali smo posle toga biohemijski iscrpljeni. Odbrambeno ne možemo da reagujemo", rekao je on.
"Ne može to! Ti koji to primenjuju imaju privremeni osećaj, misle da im je dobro. Radio sam biohemijske profile ljudi koji tako jedu, kortizol im je jako nizak, masti se mobilišu, mnogi će biti začuđeni ali to je jako loše za jetru", rekao je on.
(Espreso/Mondo.rs)