Šljive, Foto: Profimedia

SAVET

NEMA POTREBE DA ODOLEVATE VEĆOJ KOLIČINI ŠLJIVA: 6 razloga zbog ČEGA bi žene u TRUDNOĆI trebalo da ih JEDU

Kada ste u drugom stanju, svaku namirnicu obično preispitate i razmislite da li bi trebalo da je jedete

Objavljeno: 09.10.2021. 20:29h > 20:32h

Da li ste znali da su šljive veoma zdrave za trudnice?

Osim što pomažu kod probave, imaju i mnoge druge zdravstvene benefite.

Kada ste u drugom stanju, svaku namirnicu obično preispitate i razmislite da li bi trebalo da je jedete. Ishrana u trudnoći je važna i zbog maminog i zbog bebinog zdravlja.

1. Pojačavaju energiju

Vitamin C pomaže u apsorpciji gvožđa kroz digestivni sistem, pa smanjuje rizik od anemije. Uz to, on je odličan antioksidant, što znači da čuva ćelije. Vitamin C iz šljiva takođe utiče na stvaranje energije.

2. Pomažu u borbi sa anemijom

Anemija, naročito uzrokovana deficitom gvožđa, vrlo je čest problem u trudnoći. Ako se ne obrati pažnja na vreme, to može dovesti do prevremenog porođaja ili rađanja bebe smanjene težine. Anemiju možete sprečiti ishranom bogatom gvožđem. Šljive su pune gvožđa i odlične su za vaša crvena krcna zrnca!

3. Pomažu kod zatvora

Šljive su bogate vlaknima, što je veoma dobro za vaš digestivni sistem. Voće podstiče bolji prolaz stolice i smanjuje zatvor i poteškoće.

4. Sprečavaju prevremeni porođaj

Zbog veće količine magnezijuma, smanjuje se rizik od ranih kontrakcija, jer opušta mišiće grlića.

5. Podstiču razvoj kostiju

Šljive su bogate vitaminom A, za koji znamo da je odličan za rast i razvoj kostiju. Tu je i kalcijum, kalijum, vitamin K, fosfor, a svi oni potpomažu zdravlju i kvalitetu kostiju.

6. Pomaže kod stresa i umora

Stres i umor su gotovo neizostavan deo trudnoće. Šljive će smanjiti i jedno i drugo zbog količine vitamina, minerala i antioksidanata u sebi, koji rade zajednički na poboljšanju energije.

(Espreso / yumama.com)