Meso, Foto: Profimedia

OPREZ

1 SASTOJAK MOŽE UČINITI ZDRAVU NAMIRNICU OPASNOM: Nutricionistkinja otkrila ko ne bi trebalo da jede meso!

Važi za jednu od najzdravjih namirnica, ali ne za sve. Saznajte u kom slučaju je junetina štetna za zdravlje

Objavljeno: 08.10.2021. 14:09h

Junetina se smatra jednim od najzdravijih mesa i zahvaljući manjku masti i obilju čistih proteina preporučuje se i onima koji se bore sa viškom kilograma.

Međutim, postoje ljudi koji bi ovu namirnicu trebalo da "zaobilaze u širokom luku", upozoravaju lekari.

Osobe koje pate od bolesti zglobova (poliartritis, giht, artroza i druge) trebalo bi da smanje ili čak u potpunosti izbace iz ishrane ovu vrstu mesa, ističe nutricionistkinja Svetlana Fus.

foto: Printscreen/youtube/Светлана Фус

Po mišljenju stručnjaka, ova vrsta mesa sadrži purin, koji doprinosi nakupljanju mokraćne kiseline. Osim toga, junetina može da izgubi neka od svojih korisnih svojstava i to zbog "pogrešnog" načina pripreme.

"Najbolje je da se 'kuva u vakuumu' (sous vide), ali možete i da je pečete ili dinstate", rekla je nutricionistkinja.

Osobe koje pate od bolova u zglobovima, ne bi trebalo više od dva puta dnevno da jedu junetinu ili bilo koje drugo crveno meso. Glavni razlog su aminokiseline leucin i arginin, koje su sadržane u proteinu i imaju insulinogeni efekat.

"Juneće meso ima manje holesterola nego, na primer, goveđe meso. Zbog toga ga treba uključiti u ishranu male dece i starijih osoba", savetuje Fus i dodaje da ovo meso ima nizak procenat masti, a bogato je korisnim elementima kao što su gvožđe, bakar, cink i vitamin B12...

(Espreso)