pazite sa njihovim unosom
NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU NA 2 VRSTE POVRĆA: Naizgled je ZDRAVO, a može dovesti do brojnih OBOLJENJA
Iz želje da u organizam unesemo što više zdravih namirnica i tako ojačamo imunitet, može da se dogodi da preteramo i napravimo disbalans koji će da prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme
Naravno da uvek treba da jačamo organizam. I da je to najbolje raditi unošenjem prirodnih namirnica.
Međutim, nekada iz želje da u organizam unesemo što više zdravih namirnica i tako ojačamo imunitet, može da se dogodi da preteramo i napravimo disbalans koji će da prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme.
Odličan izvor prehrambenih vlakana
Jedno od zdravijeg povrća svakako su cvekla i šargarepa, ali nutricionisti upozoravaju da ih ne treba unositi u velikim količinama. Šargarepa je odličan izvor prehrambenih vlakana, mnogih vitamina i minerala, kao i beta-karotena. Međutim, zbog previše beta-karotena, molekula odgovornih za narandžastu boju šargarepe i preteče vitamina A, dolazi do žuto-narandžaste boje kože.
Cvekla je, takođe, odličan izvor vitamina i minerala, a pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Ipak, u kombinaciji sa crvenim mesom, nitrati koji se nalaze u cvekli formiraju nitrozamine, što dovodi do povećane opasnosti od raznih bolesti debelog creva ili bola u želucu.
Nedovoljan unos
Treća namirnica ne spada u povrće, ali je podjednako važna za zdravlje. Činjenica je da bez vode nema života, a nedovoljan unos vode izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, ali isto tako i preterano konzumiranje ove tečnosti može da prouzrokuje zbunjenost, dezorijentaciju, glavobolju, mučninu i povraćanje.
(Espreso)