Ilustracija, Foto: Print Screen Youtube

obratite paŽnju

NAKON OVOGA VIŠE NEĆETE JESTI VRUĆ HLEB: Razara ORGANIZAM, a 1 stvar je naročito OPASNA

Izbacivanje šećera iz ishrane može biti veoma opasno.

Objavljeno: 05.10.2021. 10:57h > 10:59h

Da bi testo naraslo i postalo rastresito i vazdušasto koristi se kvasac. Tokom njegove fermentacije oslobađa se ugljen-dioksid zahvaljujući kome je testo tako vazdušasto.

Nakon pečenja hleba, vrući kvasac je aktivan još 6-7 sati. Kada jednom dođe u želudac, on tamo nastavlja da se fermentiše što dovodi do povećanja kiselosti želuca. Sledeća negativna posledica koja se javlja jeste upala sluznice, što može da izazove gastritis i čir na želucu.

Kod vrućeg hleba korica je hrskava, a testo iznutra je meko i praktično se lepi pri svakom zalogaju, a to je upravo ono što pravi problem. Ova "lepljivost" čini da se stvaraju grudvice, koje izazivaju neprijatan osećaj u crevima i nadutost. To je zato što su komadi suviše "gusti" i želudačni sok često ne može da ih "razloži" i svari.

Zato, ako ste primetili da nakon ručka osećate težinu u stomaku, obratiti pažnju na hleb koji jedete, zamenite ga ili potpuno isključite iz ishrane.

foto: Profimedia

Glavnu opasnost po zdravlje predstavlja hleb koji se priprema sa kvascem.

Probleme možete da izbegnete tako što ćete preći na onaj koji se priprema bez ovog sastojka i koji neće naneti štetu organizmu čak ni kada je vruć. Takođe, mnogo je zdraviji onaj koji se pravi od integralnih žitarica.

(Espreso)