LAKO SE SPREMAJU
ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM TELOM AKO SVAKOG DANA JEDETE 2 KUVANA JAJA? Nikad ne biste rekli!
Jaja su među najboljim prirodnim izvorima kolina, esencijalnog nutrijenta koji pomaže u sintezi DNK
Ako postoji savršena hrana, to su jaja. Uvek ih ima, lako se spremaju, nisu skupa i puna su proteina.
„Jaje u sebi ima sve potrebno da napravi jedan organizam, pa je očigledno da je jako hranljivo", rekao je Kristofer Blaso, vanredni profesor nauke o ishrani na univerzitetu u Konektikatu.
Jaja su među najboljim prirodnim izvorima kolina, esencijalnog nutrijenta koji pomaže u sintezi DNK, proizvodnji neurotransmitera koji pomaže pamćenje, kontroliše raspoloženje i rad mišića, i obavlja još funkcija vezanih za nervni sistem.
Kolin pomaže telu da izbaci loš LDL holesterol, tako što učestvuje u stvaranju supstance u jetri koja ga rastvara. Ako ne jedete dovoljno jaja, moguće je da vam se holesterol taloži u jetri.
Jedno veliko kuvano jaje sadrži oko 145 miligrama kolina, a preporučena količina za odrasle je 402 miligrama za muškarce, odnosno 278 za žene. Jaja su po količini ovog nutrijenta odmah iza goveđe džigerice.
Sadrže i vitamine A, D, E i K, kao i više vitamina iz B niza.
(Espreso / Alo)