kraljica lepote
PREPUNE VITAMINA, SPAS OD MNOGIH PROBLEMA: Evo zbog čega je dobro da jedete SMOKVE svakog dana! (FOTO)
Pospešuju zdravo varanje, smanjuju rizik od srčanih bolesti, a mogu pomoći i u regulisanju nivoa šećera u krvi
Plod smokve i njeni listovi su prepuni hranljivih sastojaka i pružaju brojne zdravstvene pogodnosti.
Pospešuju zdravo varanje, smanjuju rizik od srčanih bolesti, a mogu pomoći i u regulisanju nivoa šećera u krvi.
Nutritivne vrednosti
Sveže smokve su bogate hranjivim sastojcima, a relativno niske kalorijske vrednosti, što ih čini odličnim sastojkom zdrave ishrane.
Jedna sveža smokva sadrži u sebi 30 kalorija, 8 grama ugljenih hidrata i 1 gram vlakana.
Smokve su bogate mineralima poput bakra, magnezijuma, kalijuma, kao i vitaminima B1, B2, B6 i vitaminom K.
Iako sadrže malo kalorija, razumna količina na dnevnom nivou je nekoliko svežih smokava.
S druge strane, suve smokve su bogate šećerom i bogate kalorijama pa je potrebno obratiti pažnju na unos.
Smokve imaju brojne potencijalne pozitivne efekte na zdravlje ljudi:
Potpomažu varenje
Smokve se već dugo koriste kao kućni lek za lečenje probavnih problema poput opstipacije.
Opstipacija (zatvor)-bolest modernog doba
U studiji u kojoj je učestvovalo 150 ljudi sa sa sindromom iritabilnog kolona sa opstipacijom, utvrđeno je da oni koji su konzumirali oko 4 sušene smokve (45 grama) dva puta dnevno su imali značajno smanjenje simptoma - uključujući bol, nadimanje i opstipaciju - u poređenju sa kontrolnom grupom.
Slično istraživanje kod 80 ljudi je otkrilo da je dodatak sa oko 300 grama paste od smokve tokom 8 nedelja značajno smanjuje opstipaciju, u poređenju s kontrolnom grupom.
Pospešuju zdravlje kardiovaskularnog sistema
Smokve mogu poboljšati krvni pritisak i nivo holesterola, što može pomoći poboljšanju vaskularnog zdravlja i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Studije na životinjama su pokazale poboljšanja nivoa ukupnog holesterola i triglicerida tokom suplementacije ekstraktom lišća smokve.
Međutim, u 5-nedeljnom istraživanju kod 83 osobe sa povišenim lošim holesterolom, istraživači su primetili da oni koji su svakodnevno dodavali oko 14 suvih smokvi svojoj ishrani nisu imali promene u nivou masti u krvi, u poređenju sa kontrolnom grupom.
Potrebno je više proučavanja na ljudima da bi se bolje razumeo odnos smokve i kardiovaskularnog zdravlja.
Regulišu nivo šećera u krvi
Jedno istraživanje iz 1998. godine na 10 osoba sa dijabetesom tipa 1 je pokazalo da je uzimanje čaja od smokve listova pre doručka smanjilo potrebe za insulinom. U toku meseca kada su primali čaj od smokve, doze inzulina smanjile su ih se za oko 12%.
Štaviše, nedavna studija otkrila je da pića koja sadrže velike doze ekstrakta ploda smokve imaju niži glikemijski indeks (GI) od pića bez ekstrakta voća smokve, što znači da će ova pića imati povoljniji uticaj na nivo šećera u krvi.
Međutim, plodovi smokava - posebno sušene smokve - imaju veliku količinu šećera i mogu u kratkom roku povećati nivo šećera u krvi. Ako imate problema sa kontrolom nivoa šećera u krvi, trebalo bi da ograničite unos suvih smokava.
Utiču na zdraviji izgled kože
Smokve mogu imati povoljne efekte na kožu, posebno kod osoba sa alergijskim dermatitisom - ili suvom kožom koja svrbi kao posledicom alergija.
Pokazalo se da kombinacija voćnih ekstrakata - uključujući ekstrakt smokve - pokazuje antioksidativne efekte na ćelije kože, smanjuje razgradnju kolagena i poboljšava izgled bora u ispitivanju na životinjama.
Međutim, teško je utvrditi da li su ovi pozitivni efekti nastali iz ekstrakta smokve ili nekog drugog ekstrakta koji se proučava. Potrebno je još dodatnih istraživanja da bi se utvrdio uticaj smokava na zdravlje kože.
Potencijalni negativni efekti konzumiranja
Smokve imaju neke potencijalne nedostatke. Na primer, kako se ponekad koriste kao kućni lek za opstipaciju, smokve mogu prouzrokovati dijareju ili druge probavne probleme ako se uzmu u prevelikim količinama.
Smokve su prilično bogate vitaminom K koji može ometati antikoagulanse i smanjiti njihovu efikasnost u lečenju.
Konačno, neki ljudi mogu biti alergični na smokve. Ako imate alergiju na polen breze, verovatno je da ćete imati alergijsku reakciju i na smokve. Smokva takođe sadrži prirodni lateks, na koji neki ljudi mogu biti, takođe, alergični.
Kako se sve mogu upotrebljavati smokve
Evo tri glavna načina kako možete uključiti smokve u svoju ishranu:
Sveže smokve imaju malo kalorija i predstavljaju odličnu užinu, a odličan su dodatak salatama ili desertima. Takođe možete napraviti džem od smokava.
Sušene smokve imaju dosta šećera i kalorija, pa ih je potrebno umereno konzumirati. Mogu biti efikasnije u lečenju opstipacije od svežih smokava.
Čaj od smokvinih listova pravi se od osušenih listova smokve. Možete ga napraviti sami ili kupiti u specijalizovanim prodavnicama.
(Espreso)