PREPORUKA
NIKAKO NE PROSIPAJTE ULJE NAKON PRŽENJA: Imaćete dugoročne posledice
Nema opasnosti sa ovim uputstvom
Većina jela koje svakodnevno pripremamo zahtevaju prženje u manjoj ili većoj količini ulja. Bilo da spremate krofnice i uštipke, a da pržite jaja ili dinstate meso, potrebno vam je dosta masnoće.
Međutim, postavlja se pitanje šta raditi sa ostatkom ulja nakon pripreme jela?
Većina domaćica prosipa ulje nakon prženja u sudoperu ili u wc šolju. Ipak, nijedna od te dve opcije nije dobra.
Naime, postoji ozbiljna opasnost da se zbog hemijskih procesa sa ostalim jedinjenjim, ova masnoća pretvori u naslage i izazove zapušenja. Još jedan razlog je zagađenje vode, koje ostavlja znatno opasnije u dugoročne posledice.
Mala količina iskorišćenog ulja može da zagadi ogromne količine vode, što predstavlja pravu katastrofu za reke u koje se izliva kanalizacija.
Postavlja se onda pitanje kako se rešiti iskorišćenog ulja?
Ukoliko je u tiganju ostalo jako malo ulja, pokupite ga ubrusima koje ćete posle baciti u smeće. Ako je ipak ostalo znatno više ulja nakon prženja, sačekajte da se dobro ohladi, pa ga preručite u plastičnu flašu, koju ćete dobro zatvoriti kako ulje ne bi iscurelo, i baciti je u kantu.
(Espreso/ Stvar ukusa)