Pijaca, Foto: RINA

OPREZ

SRBI OVO POVRĆE NAJVIŠE JEDU, A NE ZNAJU DA MOŽE DA BUDE ŠTETNO: Ovih 5 namirnica svi vole i misle da su BAŠ ZDRAVE

Saznajte koje je povrće je opasno po zdravlje i za koju grupu ljudi

Objavljeno: 31.08.2021. 11:47h

Iako povrće generalno spada u zdrave namirnice, ipak postoji i neko koje može da vam naškodi, tačnije određenoj grupi ljudi...

Krompir

Svež krompir je odličan izvor kalijuma koji je dobar za srce, ali je najbolje da se konzumira umereno, a kada se priprema da se bari i peče - nikako prži. Kada se prži solanin, jedinjenje koje ova namirnica sadrži, može negativno da utiče na nervni sistem.

foto: Print Screen Youtube

Paradajz

Ovo povrće nam daje antioksidante, vitamine C i B. Problem je što paradajz koji nam je dostupan u prodavnicam često je tretiran hemijom, zato je veoma važno da znate na koji način da je u potpunosti uklonite pre jela.

foto: Profimedia

Plavi patlidžan

Stručnjaci kažu da pulpa ovog povrća sadrži komponente koje aktiviraju lučenje kiseline, što doprinosi stvaranju kamena u bubregu. Budite oprezni da na preterate.

foto: Profimedia

Kupus

Kad je reč o kupusu, potencijalna opasnost po zdravlje predstavlja visok sadržaj joda. Zbog toga se ovo povrće ne preporučuje osobama koje imaju prpoblema sa uvećanom štitastom žlezdom. Takođe, ne savetuje se osobama koje pate od gastritisa ili imaju čir na želucu.

foto: Pritnscreen

Crni luk

Ako volite crni luk, a imate osetljiv gastrointestinalni trakt, ova vest vas neće obradovati. Njegova upotreba može da iritira želudac zbog dejstva jednog sastojka koje ovo povrće sadrži, a to je fruktan.

foto: Printscreen

(Espreso)