Šljive, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

ŠLJIVA KAO MALINA! Cena nikad nije bila veća, a tek za SUVU!

Sezona berbe nacionalne voćke odmiče, “čačanska lepotica” je obrana, pri kraju je “čačanska rodna”, a potom sledi berba “stenleja”, vodeće sorte. Prema trenutnom stanju u šljivicima i otkupnoj ceni, proizvođači bi trebalo da budu zadovoljni. Manji rod, koji je posledica nepovoljnih vremenskih prilika, kao i kod maline i kupine, nadomestiće cena koja je rekordna.

Objavljeno: 24.08.2021. 19:13h

Poput maline, još jedan domaći strateški proizvod šljiva, ove godine ima rekordnu otkupnu cenu koja bi do kraja berbe mogla da skoči na celih 50 dinara za kilogram. Rod je, međutim, prepolovljen a krajnja posledica biće deficit i izuzetno skupa suva šljiva u marketima.

Sezona berbe nacionalne voćke odmiče, “čačanska lepotica” je obrana, pri kraju je “čačanska rodna”, a potom sledi berba “stenleja”, vodeće sorte. Prema trenutnom stanju u šljivicima i otkupnoj ceni, proizvođači bi trebalo da budu zadovoljni. Manji rod, koji je posledica nepovoljnih vremenskih prilika, kao i kod maline i kupine, nadomestiće cena koja je rekordna.

- Šljiva je rodila “šareno”, više loše nego dobro, što pokazuju prve otkupne cene koje su u proseku 40 dinara za kilogram. I pored manjeg roda, kvalitet plodova je izuzetno dobar. Suša je učinila svoje, te su plodovi malo sitniji, ali je veći sadržaj suve materije. Ovogodišnjim cenama proizvođači mogu biti zadovoljni. Nekada smo pričali da je cena od 20 evrocenti dobra, međutim, s obzirom da su impute, odnosno, sve ono što se ulaže u proizvodnju poskupeli bar za trećinu, realna otkupna cena za kilogram treba da bude 35 do 40 dinara, kako bi proizvođač imao interes da radi i ostvari solidan prihod od svog rada – kaže Jovan Milinović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Solidnim rodom od 70 tona na 2,5 hektara, kao i otkupnom cenom, “duplo višom nego lane”, zadovoljan je Nikola Gentić iz Gole Glave kod Valjeva.

- Po svemu sudeći, otkupna cena bi do kraja berbe mogla da izađe i na svih 50 dinara za kilogram. Ova godina bi trebala da bude uzor za sledeće. Lane smo praktično bili na nuli, sa otkupnom cenom od 18 dinara, na šta se osam dinara odbije za berača, a preostalih deset ostaje za prskanje, rezidbu i obradu, tako da nam nije ostalo ništa. Ove godine očekujemo zaradu, ali smo svesni da je ovakvih godina jedna u deset – kaže Gentić.

Sve količine lanjske suve šljive iz Srbije su izvežene zbog izuzetno velike tražnje za ovim proizvodom, tako da višestruko nagrađivani na “Sajmu šljiva” u Osečini Goran Simić iz Gornjeg Crniljeva, jedan od najvećih proizvođača i snabdevača u Srbiji, očekuje i deficit i veoma visoku cenu tog proizvoda na domaćem tržištu.

Ove paprene cene, da „čačanka“ i „stenlej“ se otkupljuju za sušenje ili rakiju po 40 dinara, a da konzumna šljiva u gajbicama pripremljena za rusko i nemačko tržište bude već 50 dinara, zaista se ne pamte. S druge strane, međutim, dovešće do bitnih pomeranja na tržištu jer je ipak nerealno da cena sirovine bude ovako visoka. Već lane, šljiva bez koštice je imala cenu od 360 dinara, a ove godine minimum će biti 400 i kada na to dodate PDV i trgovačku maržu, cena kilograma u marketima neće biti ispod 600 dinara. Za taj novac potrošač može da kupi 20 vekni hleba i bude „miran“ skoro mesec dana, tako da je pitanje ko će se opredeliti za suvu šljivu, a mi zavisimo od krajnjeg potrošača – upozorava Simić.

Podgorina sa Osečinom, sa milion stabala šljive, najveći je proizvođač srpske nacionalne voćke, od koje živi skoro 70 odsto stanovništva. Tamošnji, 16. međunarodni „Sajam šljive“ zakazan je za ovaj vikend, uz maksimalne protivepidemijske mere.

- Predstaviće se 60 domaćih izlagača šljive i svih proizvoda od nje, od suve i čokoladirane, preko džema, pekmeza i slatka, do šljivanog kolača i rakije, a svoje štandove će imati i naše zbratimljene opštine iz Slovenije i Hrvatske – najavljuje Nikola Tomić, predsednik Opštine Osečina.

Bonus video:

(Espreso/Blic)