ZA NEPOVEROVATI
OVE NAMIRNICE ZAUDARAJU KAO KANALIZACIJA, ČARAPE I AMONIJAK: Ne biste verovali, ali ljudi su POLUDELI za njima!
Donosimo listu hrane s groznim mirisima, a koja se usprkos tome jede. Zapravo, miris je toliko loš da mnogi upravo zato žele probati te namirnice
Vrhunska hrana nas privlači svojim primamljivim izgledom, zapanjujućim okusima i opojnim mirisom. Ali, neke namirnice ne mogu se pohvaliti baš svim tim karakteristikama. Iako su poznate mnoge vrste sireva koje mogu imati neugodan miris, a ljudi ih ipak jedu, postoje i druge namirnice s kudikamo gorim mirisima, ali svejedno su na meniju velikog broja ljudi.
Donosimo listu hrane s groznim mirisima, a koja se usprkos tome jede. Zapravo, miris je toliko loš da mnogi upravo zato žele probati te namirnice.
Durijan
Plod stabla durio koje je izvana bodljikavo, a iznutra kremasto. Ovo neobično voće toliko smrdi da ga je zabranjeno unositi sa sobom u neke hotele i avione u jugoistočnoj Aziji.
Njegov miris opisuju kao kombinaciju trulog luka, terpentina i kanalizacije, a ponekad se može osetiti i s veće udaljenosti. Svakako, reč je o azijskom delikatesu koji baš zato mnogi žele probati. Dodaje se u sve, od palačinki, preko sladoleda pa do umaka za testeninu.
Surströming
Konzervirana riba iz Švedske koja ima snažan miris pokvarenih jaja. Smrad je toliko jak da se konzerva retko otvara u kući ili stanu, a nikada bez zaštitnih rukavica. Verujte, ne želite da se ovaj miris zadrži na vašoj koži. Surströming se najčešće stavlja u sendvič, odnosno sjedinjuje s maslacem, lukom, kiselim vrhnjem i krumpirom.
Natto
Još jedna japanska delikatesa. Tačnije, reč je o fermentiranim zrnima soje koje krasi ljepljiva tekstura nalik na sir koji se razvlači, a koje prati miris starih čarapa. Neugodna aroma ne sprečava Japance da uživaju u natu, a posebno je popularno jelo za doručak i užinu među mlađim školarcima i srednjoškolcima.
Hakarl
Islandsko tradicionalno jelo koje uključuje fermentisano i sušeno meso grenlandskog morskog psa. Ono je inače otrovno za čoveka u svežem obliku, pa se zato podvrgava višemesečnom procesu pripreme tokom kojeg se toksini neutralizuju. Okus mu je vrlo blag i miriše na amonijak. Zapravo, oni koji su ga probali tvrde da ima miris kao sredstvo za dubinsko čišćenje kuće.
Gorki grašak
Petai ili gorki grašak neki nazivaju i smrdljivim graškom. Ovo ne čudi ako je poznato da biljka ispušta miris nalik na prdež. Neki kažu i da ima okus po ovoj prirodnoj pojavi. Usprkos tome, reč je o vrlo zdravom povrću koje je obožavano u jugoistočnoj Aziji. Najčešće se dinsta na nešto ulja s drugim povrćem, i služi uz rižu.
(Espreso/ Dnevno)