poslušajte
AKO TI ŽELUDAC STALNO KRČI, TO JE ALARM ZA OVE STVARI: Zaboravite sve što ste do sad znali
Krčenje želuca zdrav je deo probave i ako doživiš samo te "zvučne efekte" bez ikakve boli, nelagode ili drugih simptoma, nema razloga za brigu
Želučani šumovi potpuno su normalni i ne događaju se samo kad si gladna, kažu lekari. Štaviše, gastroenterolog i autor knjige „Fiber Fueled“, dr. Bulsiewicz kaže: „Zapravo, ako pregledavam pacijenta i stavim mu stetoskop na stomak i ništa ne čujem, to je zapravo znak da nešto nije u redu“.
Krčenje želuca zdrav je deo probave i ako doživiš samo te "zvučne efekte" bez ikakve boli, nelagode ili drugih simptoma, nema razloga za brigu. Nakon što jedemo, hrana, tečnost i plinovi putuju iz želuca u tanko crevo, a stvaranje zvukova je deo ovog procesa. Evo, međutim, gde se priča može promeniti? Ako krčenje prate i drugi simptomi, tvoje telo možda ti pokušava nešto reći. Nije nužno nešto loše, samo poruka na koju treba obratiti pažnju. Prema gastroenterologu, ovo su 3 uobičajena uzroka krčenja u želucu
1. Želudac ti krči jer si pod stresom
Svako ko je ikada imao problema sa trbuhom pre održavanja važne prezentacije ili izlaska na ispit zna da je veza um-creva vrlo stvarna. Ako si pod stresom ili uznemirena, to bi takođe mogao biti razlog zašto ti stomak krči. Stres uzrokuje kontrakciju i opuštanje želučanih mišića. Kad se to dogodi, plinovi i probavni sokovi istiskuju se kroz creva i to se može dogoditi i kad si natašte i kad si punog želuca. To je kao da stisneš balon“, kaže dr. Bulsiewicz. „Grč steže mišiće koji okružuju creva koja potiskuju plin i tečnost na drugo mesto.“
Ako osetiš krčenje u želucu kad si pod stresom, pokušaj jednostavno duboko udahnuti. Veza um-creva toliko je jaka da zapravo možeš umiriti želudac za manje od pet minuta koristeći pravilno, usmereno disanje. 2. Znak sindroma iritabilnog creva ili osetljivosti na hranu
Ako krčenje u želucu prate proliv ili zatvor i to se redovno depšava, to bi mogao biti znak sindroma iritabilnog creva ili osetljivosti na hranu, poput glutena ili mlečnih proizvoda. Može biti korisno voditi evidenciju kada osetiš krčenje i druge simptome. Što si jela 24 sata pre nego što su simptomi započeli? Je li tvoje raspoloženje moglo pridoneti tome? Na primer, jesi li bila posebno zabrinuta ili pod stresom? Ponesi taj dnevnik na pregled kod lekara kako bi imao što više podataka.
„Neki ljudi koji su osetljivi na laktozu pojesće sladoled, a zatim osetiti krčenje u želucu i proliv“, kaže dr. Bulsiewicz. „To se takođe može desiti nekome s celijakijom, to jest ako pojede nešto s glutenom.“ Lekar će te poslati na pretrage kako bi sa sigurnošću utvrdio imaš li alergiju ili osetljivost na hranu.
3. Mogla bi imati manjak saharoze
Ljudi često govore o osetljivosti na gluten ili mlečne proizvode, ali dr. Bulsiewicz kaže da postoji još jedna osetljivost na hranu koja je izuzetno česta, ali o kojoj se ne govori toliko. „Vidim toliko pacijenata koji imaju manjak saharoze i to može uzrokovati zavijanje u želucu, zajedno s drugim simptomima poput prekomernih plinova, proliva ili zatvora“, kaže. Saharoza je enzim koji razgrađuje šećer i kaže da mnogim ljudima nedostaje taj enzim – a to je nešto s čime se rađaju.
Ako neko s nedostatkom saharoze jede hranu sa šećerom, alternativnim zaslađivačima ili čak voće i povrće koje sadrži saharozu, to može rezultovati spomenutim simptomima. To je još jedan slučaj kada se treba posetiti lekara. Ako se nedostatak potvrdi, važno je sarađivati s lekarom (možda i nutricionistom) na najboljem načinu rešavanja simptomima, jer puno zdrave hrana sadrži saharozu, i ne želiš iz ishrane maknuti više od onoga što je potrebno ili pak strahovati od svakog obroka.
(Espreso)