savet
NA IZNENAĐENJE SVIH JEDNO VOĆE TREBA IZBEGAVATI TOKOM LETNJIH VRUĆINA: Evo od čega preti opasnost
Mango ima sposobnost povećati telesnu toplinu i izazvati niz neželjenih simptoma i tegoba poput proliva, želučanih tegoba, glavobolje
Voće je za mnoge od nas neizostavan deo letnje ishrane pa nas je neprijatno iznenadio podatak da bi od jednog mogli imati više štete nego koristi. Reč je o mangu, tropskom voću za kojem rado posežemo u trenucima kada nam je potrebno osveženje.
Problem se krije u tome što bi on moga stvoriti neželjeni kontra efekat. Mango ima sposobnost povećati telesnu toplinu i izazvati niz neželjenih simptoma i tegoba poput proliva, želučanih tegoba, glavobolje... stoga, oprezno s njegovom konzumacijom!
Ledeni čaj
Međutim, našim iznenađenjima tu nije bio kraj. Na listi proizvoda koje valja izbegavati u letnjim mesecima našlo se i piće koje često konzumiramo - ledeni čaj. Ako se na njih odlučiš jer smatra da su "bolja" opcija od gaziranih pića, znaj da oni skrivaju mračnu tajnu - prebogati su šećerom. Srećom, ovaj problem možeš nadići tako da ledeni čaj sama pripremiš kod kuće, a korisne savete za pripremu donosimo ti ovde.
Uz ledeni čaj, na zlom glasu se nažalost našla i limunada. U prvom redu to se odnosi na koncentrate koji, baš kao i u slučaju ledenog čaja, mogu obilovati skrivenim šećerima. Fast food i crveno meso
Od preostalih namirnica koje su se našli na listi hrane koju valja izbegavati u letnjim mesecima tu su mlečni proizvodi, crveno meso i brza hrana. Organizam leti za vreme vrućih dana prirodno traži hranu koja je lagana za probavu, a bogata sadržajem vode i minerala koji se gube znojenjem. Takođe, optimalno je da ima više vlakana, a manju količinu masnoća i proteina. Ali, crveno meso koje obiluje masnoćama i proteinima nije lagano probavljivo te opterećuje probavni sistem i zagreva telo. Brza hrana, uglavnom vrlo masna takođe se teško probavlja pa može izazvati nadutost - a to nam leti ne treba.
Sladoled
Nažalost, to znači da bi, ako želimo ostati u formi, trebalo izbegavati konzumirati i sladoled, ali ove letnje poslastice se nismo spremni tako lako odreći. Hladan sladoled na vrući dan - boleće te grlo, govorile su naše bake. A i leakri bi se s time složili. Međutim, još se veća opasnost krije u bakterijama koje se u sladoledu vrlo lako razvijaju ako nije ispravno skladišten već stoji na previsokoj temperaturi ili se pak više puta rastapa i zamrzava. Ali... Ipak ga se nećemo odreći, zar ne?
(Espreso)