ZDRAVE
JESTE LI ČULI ZA PLANTANA BANANE? Nama su poznate pod drugim nazivom, a da li znamo koliko su bitne za ZDRAVLJE?
Zelene banane ili plantana pune su vlakana i dobre su za osobe s probavnim problemima i problemima s crevima. Posebno su korisne za one koji pate od sindroma iritabilnog creva i zatvora
Nema puno voća širom sveta koje uživa toliku popularnost kao banana. Međutim, sve popularnija postaje i plantana. Iako ne postoji formalna botanička razlika između plantane i banane, plantane su neutralna okusa i teksture pa se kuvaju ili prže, imaju puno škroba, a malo šećera. Za razliku od žute banane, plantana se ne jede sirova. Koristi se u mnogim jelima poput krompira i vrlo je popularna u Indiji, zapadnoj Africi i u Karipskim zemljama.
U Indiji se, međutim, zelena banana ili plantana (poznata i kao kaccha kela) konzumira u sirovom obliku i deo je mnogih slanih indijskih jela, a može se pronaći i čips od sirove banane.
- Zelene banane pune su vlakana, dobre su za osobe s probavnim problemima i problemima s crevima. Obiluju kalijem koji deluje kao vazodilatator. Kalij pomaže u regulisanju nivoa krvnog pritiska. To je snaga hranjivih tvari, koja učinkovito deluje na dijabetičare. Omogućuje sporo otpuštanje šećera. Zelenu bananu treba kuvati za bolju apsorpciju hranjivih tvari - kaže makrobiotička nutricioniskinja i zdravstvena praktičarka Shilpa Arora. Ističe i sedam prednosti zelene banane.
1. Obilje vlakana
Zelene banane su izvrstan izvor vlakana. Vlakna imaju ključnu ulogu u osiguravanju zdravlja probavnog sistema i zdravlja srca. Oko 100 grama banane ima 2,6 grama vlakana. Vlakna dodaju masu stolici, pomažući pražnjenju creva i olakšavajući glatku probavu. Konzumiranje hrane bogate vlaknima pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Vlakna takođe osiguravaju nizak nivo kolesterola, što zauzvrat smanjuje rizik od moždanog udara.
2. Dobrobit za srce
Baš kao i zrele banane, i zelene banane su izuzetno bogate kalijem. Iznenadili biste se kada biste znali da 1 kašika kuhanih zelenih banana sadrži 531 miligram kalija. Kalij igra bitnu ulogu u pravilnoj funkciji bubrega. Kalij je takođe vazodilatator, koji pomaže u osiguravanju dobrog niova krvnog pritiska.
3. Pridonose mršavljenju
Zelene banane pune su dijetalnih vlakana. Vlakna najduže probavljaju, što zauzvrat izaziva osećaj sitosti i punine. Kada se osećate sito, nećete doći u opasnost od prejedanja.
4. Izvrstan izvor vitamina
Osim kalija, sirove banane su bogat izvor vitamina C i vitamina B6. Takođe olakšava apsorpciju esencijalnih minerala i hranjivih tvari, posebno kalcija.
5. Dobro za dijabetičare
Sirove banane imaju nizak sadržaj šećera. Glikemijski indeks je 30. Namirnice s niskim glikemijskim indeksom apsorbiraju se i metabolizuju sporo, čime se osigurava sporiji porast nivoa šećera u krvi. Sirove banane takođe su bogate dijetalnim vlaknima što je takođe vrlo preporučljiva hranjiva tvar za dijabetičare.
6. Dobar izvor otpornog škroba
Sirove banane dobar su izvor takozvanog otpornog škroba. Otporan škrob je vrsta škroba koju naše telo ne razlaže i apsorbuje u vreme probave. Crevnim bakterijama pretvara se u masne kiseline kratkog lanca. Otporan škrob pomaže u održavanju kolesterola pod kontrolom.
7. Ravan stomak
Bogat sadržaj vlakana sirovih banana može olakšati stanja poput sindroma iritabilnog creva i zatvora. Možete ih kuvati na pari ili kuhati s prstohvatom soli. Prilikom kupovine odlučite se za one sa svežom, zelenom korom i bez ikakve promene boje, modrica ili tamnih mrlja.
(Espreso/ Živim)