DA LI STE ZNALI
ISPIRANJE MESA POD ČESMOM IPAK JE BESKORISNO? Nanosi više ŠTETE nego KORISTI, odmah PROMENITE naviku
Da li i vi to radite?
Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa pre kuvanja meso uvek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopšte potreban korak? Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru.
U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili octa. Razna istraživanja i laboratorijske provere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz česme nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može naneti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.
Ali ispiranje kiselinom poput limuna i belog octa može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste, savetuje Healthline. Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopera gde ćete ispirati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja.
Bonus video:
(Espreso, Večernji list)