pažljivo
GAZDE SVE OBEZBEĐUJU, ALI NEMA KO DA RADI! Ove godine plaćaju oko 300 dinara za sat vremena RADA!
Leto je vreme kada naši radnici idu i u inostranstvu da rade druge sezonske poslove
Cena crvenog zlata konačno odgovora našim malinarima, i kako je Telegraf Biznis pisao, dostigla je cenu od 390 dinara. To je međutim, uticalo na cenu berača - poskupela im je dnevnica.
Sezonski radnici su podigli svoju cenu, pa se berači ne mogu pronaći jeftinije od 300 dinara po satu, pričaju nam proizvođači.
- Ovo je dobra cena i konačno nam je svanulo jer ćemo i zaraditi dovoljno. Prošle godine je otkup krenuo sa cenom 250 dinara i kako je sezona berbe odmicala malo je bila niža, dok je pretprošle godine varirarala između 140 i 180 dinara - kaže proizvođač iz Bogatića, rečeno je za naš portal.
Ipak, kako saznajemo na terenu, moguće je da se nađu i za 280 dinara, ali to je svakako više od 250 dinara koliko je bila dnevnica na početku sezone. Pojedini koji imaju stalne sezonce, na primer grupu od desetak pouzdanih berača plaćaju po kilogramu.
Pre deset dana bilo je 80 dinara, sada je 90 dinara. Prema našoj slobodnoj računici, jedan vredan berač može maksimalno da nabere 70 kilograma za deset sati uz odmor. Počinje se rano ujutro pet pola šest pa do 3 pola četiri, pošto otkupljivači dolaze posle 16 časova da preuzmu maline.
Velikim proizvođačima koji imaju od 1 hektara do 2 i više, teže je da nađu sezonce. Dešava se i da ih prevare, obećaju, pa ne dođu. Manji malinari, koji imaju od 10 ari pa do pola hektara, oni bolje prolaze jer im nisu potrebni sezonci već beru ukućani, rođaci i familija.
Malinari ne zaboravljaju izuzetno loše godine kada su kilogram malina prodavali po 40 i 50 dinara, pa nisu mogli da zarade dovoljno ni za isplatu berača i ovogodišnjom berićetnom sezonom su već sada zadovoljni.
Ipak, sezonskih radnika u Srbiji ima sve manje, iako se ovaj posao sve više plaća. A "loptu" prebacuju jedni s drugih kako radnici tako i vlasnici malinjaka.
Radnici se žale na loše uslove rada, dok gazde tvrde da su spremne da obezbede gotovo sve što je potrebno, ali nema ko da radi. Tvrde i da je sve teže doći do dobrih berača iako su se uslovi znatno poboljšali u njihovu korist. Sa početnom cenom, kod pojedinih domaćina dnevnica je i veća od proseka u šta su uključeni prenoćište i tri obroka.
Leto je vreme kada naši radnici idu i u inostranstvu da rade druge sezonske poslove.
Podsetimo, i u Srbiji i regionu vlada ogromna potražnja za radnom snagom, a najviše se traže konobari, onda i radnici za poljoprivredne radove.
(Espreso/Telegraf Biznis)