Stranci na Zlatiboru uživaju u našim jelima, Foto: RINA

šta se sa nama dešava?

KUDA IDE OVO? Dok stranci na Zlatiboru "mlate" komplet lepinje, Srbi naručuju NEBULOZE, gde se to jede na planini?

Tradicionalna srpska jela se spremaju od namirnica isključivo proizvedenih sa Zlatibora, a domaći gosti očigledno nemaju svest o tome gde su došli, pa se tako odlučuju za hranu koja može da se kupi i spremi u obližnjoj prodavnici "iz kese"

Objavljeno: 23.06.2021. 09:49h

Da je Zlatibor jedna od najposećenijih srpskih planina i omiljeno mesto za odmor kako domaćih, tako i stranih gostiju potvrđuje i veliki broj ostvarenih noćenja tokom korona godine, gde je najveći udarac pretrpeo upravo turisstički sektor. Prirodno prostranstvo, atraktivni sadržaji, ali i domaći specijaliteti osnovni su faktori koji privlače goste upravo na Zlatibor.

Domaća hranafoto: RINA

„Oni koji prvi put dolaze, žele da probaju apsolutno sve. Predjelo je obavezno i podrazumeva sir, kajmak,pršutu i to je izbor za doručak uz neizostavnu komplet lepinju kojom su stranci zaista najviše oduševljeni. Zlatiborska komplet lepinja obavezno sadrži kajmak, jaja i pretop poznatiji kao moča koja se ispušta prilikom pečenja jagnjeta ili praseta. Obično se služi uz kiselo mleko,a dodaje je se jos jedan sastojak koji je tajna pa će ostati tajna. Naša domaća kuhinja ima dosta kuvanih jela , dok je internacionalna bazirana na paste, rižota i pice. Naša hrana i drvoseču drži sitim ceo dan, dok je internacionalna dosta laganija “, kaže za RINU kuvar Nikola Urošević.

foto: RINA

Tradicionalna srpska jela se spremaju od namirnica isključivo proizvedenih sa ovog podneblja. Sir, kajmak i svi suvomesnati proizvodi koji su kvalitetom prepoznatljivi kao zlatiborski, kompletno povrće i voće, kao i sve vrste mesa. Ono što iznenađuje,jeste izbor hrane za koju se opredeljuju gosti.

„ Verovali ili ne, za tradicionalnu domaću hranu najčešće se opredeljuju stranci. Oni žele da probaju zlatiborski sir, kajmak, pečenje, jagnjetinu ispod sača, pršutu i ćevape. Oduševljeni su projom kao i zlatiborskom zapečenom lepinjom. Kada je reč o domaćim gostima, oni se odlučuju za bifteke, paste i pice“ dodaje Katarina Savin, menadžer restorana na Zlatiboru.

Zvezda vodilja u poslovanju ugostiteljskih objekata na Zlatiboru svakako je gastronomska ponuda, kao i spoj tradionalne srpske hrane i internacionalne kuhinje.

„ Ne možete samo enterijerom privući goste. Iako je uređen u futurističkom stilu, ambijent koji pružamo omogućava svakom gostu udobnost, a hranom da se osečaju kao da su kod svoje kuće. Želeli smo da spojimo naizgled nespojivo, tradicionalnu srpsku hranu sa internacionalnom kuhinjom i verujete da smo i sami iznenađeni činjenicom da je to dobitna kombinacija“, kaže Željko Perendić, vlasnik restorana na Zlatiboru.

foto: RINA

Perendić dodaje da usled kovid situacije, godina za nama bila teška za sve ugostitelje , ali se nada da će ova letnja sezona doneti bolje dane za sve koji se bave ovom delatnošću.

Bonus video:

(Espreso/RINA)