pažljivo
OPREZNO SA SOJOM, MOŽE BITI ŠTETNA! Stručnjaci upozorili na loše strane OVE NAMIRNICE!
Soja je među osam najčešćih alergena u hrani i mora biti navedena na deklaraciji ako se nalazi u nekom proizvodu
Soja je namirnica oko koje su najčešće namirnice, a nikako da se dobije konačan odgovor na pitanje da li je ona zdrava.
S jedne strane, neki stručnjaci tvrde da ima brojne zdravstvene prednosti za hormone i holesterol, kao i da je veganski izvor proteina i vlakana.
Drugi, pak, tvrde da je to alergena hrana koja je često genetski modifikovana i da može uzrokovati probleme sa štitnom žlezdom.
Šta je soja?
Iako mnogi od nas na pomen soje prvo pomisle na Ameriku, soja je u stvari biljka iz porodice mahunarki koja je poreklom iz Kine. Vrlo je hranljiva - sadrži više od 40 odsto čistog proteina i oko 20 odsto hranljivog ulja, pa se često koristi kao izvor vlakana i proteina.
Soja se takođe može pronaći u mnogim prerađenim proizvodima. Soja je među osam najčešćih alergena u hrani i mora biti navedena na deklaraciji ako se nalazi u nekom proizvodu.
Pozitivna dejstva soje
Razlog zbog kog je soja jedna od najznačajnijih biljaka u proizvodnji hrane leži upravo u njenom hemijskom i nutritivnom sastavu. Soja se nalazi na spisku funkcionalne hrane, što znači da je ona nešto između hrane i leka.
Soja sadrži izoflavone, fitonutrijente koji se u telu pretvaraju u biljne estrogene i pomažu u sprečavanju širenja raka dojke, bolesti srca, raka prostate i krvnog pritiska.
Belančevine u soji su od izuzetnog značaja u ishrani ljudi. Soja se nalazi na visokom mestu među svim namirnicama kada je količina belančevina u pitanju. Bogata je aminokiselinama koje služe u proizvodnji insulina u organizmu, pa se preporučuje dijabetičarima kao važan deo ishrane.
Štetnost soje
Soja ima dosta zdravstvenih koristi, ali bi trebalo razmotriti i neke ozbiljne rizike. Antinutrijenti koji se nalaze u mahunarkama i žitaricama često menjaju način na koji creva mogu apsorbovati određene hranljive sastojke, poput minerala.
Uobičajeni primer je fitinska kiselina, koja se nalazi u semenu biljaka, i smanjuje apsorpciju gvožđa, cinka i kalcijuma.
Takođe, soja sadrži određenu količinu pitične kiseline koja može biti vrlo toksična. Ova vrsta kiseline karakteristična je za sve mahunarke; ima je i u pasulju, boraniji, grašku... Međutim, ni u jednoj nije toliko prisutna kao u soji. Zato ne preterujte sa njom koliko god da je u nekim slučajevima zdrava.
Da li treba izbegavati proizvode od soje?
Svako donosi odluku o svom zdravlju i o načinu ishrane. Ukoliko ste ljubitelj soje ili vegan, onda obratite pažnju da jedete samo fermentiranu soju, jer stvara manje zdravstvenih problema.
Proizvode od soje trebalo bi jesti umereno, čak i ako su organski i fermentisani. Ukoliko soju koristite kao jedini izvor proteina, obroku dodajte još neke veganske izbore hrane, kako biste organizmu obezbedili dovoljno aminokiselina.
(Espreso/Telegraf.rs)