biznis na dedovini
PO POVRATKU IZ INOSTRANSTVA NAPRAVIO ODLIČAN BIZNIS: Na DEDOVINI rešio da uzgaja JEDNU VRSTU VOĆA
Da bi obezbedili kvalitetan rod napravili su i sistem za navodnjavanje
Sve je više proizvođača bobičastog voća, a posebno u rudničko-takovskom kraju, pod kojim je trenutno više od 20 hektara predviđeno za tu namenu. Porodica Tulović u Grabovici kod Gornjeg Milanovca gaji aroniju, koju prodaje u svežem stanju, zamrznutu ili ceđenu. Matični sok izvozi u Mađarsku.
Zemlju nasleđenu od dede, Nenad Tulović počeo je da obrađuje po povratku iz inostranstva. Odlučio se za aroniju. Prinos raste iz godine u godinu, a u zasadu od 70 ari posla ima za celu porodicu, ovih dana najviše na košenju i pođubravanju.
Biljke tretiraju prirodnim preparatima napravljenih od koprive, gaveza i maslačka, piše RTS.
- To se posle razgrađuje i svaki dan se meša. Posle 21 dana završi oksidaciju i posle može da se tretira biljka. Služi za prihranu biljke kao organski preparat, kaže Nenad Tulović iz Gornjeg Milanovca.
Da bi obezbedili kvalitetan rod napravili su i sistem za navodnjavanje. Iako kažu da ni malo nije jednostavna, uz puno rada i ulaganja, Tulovićima se proizvodnja aronije isplati. Osim u svežem i zamrznutom stanju prave i matični sok koji izvoze u Mađarsku.
- Malo je komplikovanije nego za ostale zemlje pošto za Mađarsku traže dosta papirologije. Tu sam radio i organoleptiku za aroniju, ona podržava sve standard organske aronije ali nemam taj sertifikat. To mi je u planu u budućnosti, nadam se sledeće godine da ću da podnesem zahtev, kaže Nenad.
U odnosu na prošlu godinu na plantaži u Grabovici aronija je cvetala mesec kasnije, pa će kasniti i berba. Ipak, nadaju se da će polovinom septembra ponovo ubrati oko osam tona voća. A onda će probati i plasman sušene aronije.
Bonus video:
(Espreso/Blic Biznis)