LAKO JE
EVO KAKO DA PREPOZNATE DOMAĆE JAGODE: Postoji 1 KLJUČNA razlika u odnosu na veštačke, dovoljan je samo jedan POGLED
Dočekasmo i sezonu jagoda, koje možete pronaći na svakoj tezgi, mada i u supermarketu, a očekuje se da krajem maja i njihova cena bude daleko manja nego sada. Slatke, sočne, zdrave, a niskokalorične - zaista im je teško odoleti, no postavlja se pitanje kako prepoznati one najukusnije, domaće?
Veliki deo jagoda na pijacama i u marketim jesu uvozne, iz Grčke, Turske, Španije, pa čak i Amerike, a premda neki pijačni prodavci tvrde da nema puno razlike između uvoznih i domaćih, svi mi radije dajemo prednost onim našim voćkama.
"Ono na šta biste mogli da obratite pažnju je boja, naše su nešto svetlije nijanse", otkrio nam je tajnu jedan prodavac, a evo kako još možete da prepoznate domaće jagode.
Domaće jagode su svežije, jer nisu prošle dugačak transport, ali i brže propadaju jer imaju manje pesticida. Takođe, one su iste boje i spolaj i iznuta, te imaju puno semenki i veoma su sitne, dok su kod uvoznih semenke sitnije i ređe.
Prave, kvalitetne domaće jagode izdvajaju se i po intezivnom, prepoznatljivom mirisom. One nikada nisu istog oblika i veličine i nisu istog ukusa sa svih strana, jer sunčevi zraci ne padaju ravnomerno na voće.
Znalci kažu da valja obratiti pažnju i na peteljke - na uvoznim je velika, savršenog oblika i tamnozelena, dok je kod domaćih bleđa jer je nedavno ubrana.
Uopšteno - jagode savršenog oblika, tvrde i upadljivo sjajne uglavnom nisu domaćeg porekla.
Inače, preporuka je da u ovim prolećnim danima jagode jedete svakodnevno, jer antioksidansi kojima ovo voće obiluje štiti naš organizam od raznih oboljenja.
"Jagode deluju antiupalno i regulišu nivo šećera u krvi. Ipak, odrasla osoba po porciji ne bi trebala da pojede više od 150 grama ovog voća, kako bi organizam mogao fruktozu bez problema da provari i ne pretvori je u čist šećer. Preko dana možete pojesti i više takvih porcija na dan, bitno je da ih jedete minimum četiri sata posle ili pola sata pre obroka. Jagode se odlično kombinuju sa mlečnim obrocima, ali i u salatama. U kombinaciji sa zelenom salatom, rikota sirom i balzamiko sirćetom predstavljaju kompletan obrok koji sadrži savršen odnos vitamina, vlakana i minerala", naglašava nutricionista Branko Mirković.
(Espreso / Blic žena)