pogledajte!
KO VOLI JAGODE MORA DA OBRATI PAŽNJU NA OVO: Evo kako da razlikujete najbolje i NAJSLAĐE jagode od bezukusnih!
Tokom celog leta ćete imati priliku da uživate u zdravim i domaćim plodovima
Sezona jagoda je uveliko počela pa svako malo na pijacama možemo da vidimo pune tezge ovog ukusnog voća.
Međutim, kako da znamo koje jagode su slatke i zrele, a koje ne bi trebalo da kupujemo?
Ako imate svoju baštu u kojoj uzgajate jagode, može se reći da ste pravi srećnik.
Tokom celog leta ćete imati priliku da uživate u zdravim i domaćim plodovima.
Međutim, ljudi koji žive u gradu najčešće nemaju drugi izbor osim da kupuju voće u prodavnicama i na pijacama. Da biste znali koje jagode da izaberete, trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko najvažnijih stvari prilikom kupovine istih.
Prva stvar na koju treba da obratite pažnju jeste miris jagoda. Slatke jagode koje su uzgajane na domaći, zdrav način imaju veoma jak i intenzivan miris. Takođe, izbegavajte jagode koje su suviše sjajne ili koje su previše tvrde. Takve jagode u sebi sadrže pesticide koji im omogućavaju da izgledaju sveže što duži vremenski period.
Upravo zbog toga domaće jagode propadaju mnogo brže od kupovnih jer u sebi nemaju pesticide. Izbegavajte jagode koje su iste veličine zato što domaće jagode nikada ne mogu da budu iste veličine, niti istog oblika.
Još jedna stvar kad su jagode u pitanju jeste da domaće jagode nemaju isti ukus sa svih strana jer sunčevi zraci ne mogu da obuhvate celu jagodu. Najupečatljiviju razliku između slatkih i zdravih jagoda i onih koje uopšte nemaju ukus, primetićete na osnovu njihovih petiljki.
Uvozne jagode imaju veliku petiljku koja je tamna i savršenog oblika, dok su kod domaćih, slatkih jagoda petiljke male i zelene jer su nedavno ubrane.
Najslađe jagode imaju istu boju i unutra i spolja, a njihove semenke su brojne i veoma sitne. Prilikom kupovine, uvek birajte jagode koje su srednje po čvrstini – ni previše tvrde, ni suviše mekane.
Bonus video:
(Espreso/ stil.kurir.rs)